Korčulansko gradsko poglavarstvo poduprlo "Dane Petra Šegedina"

KORČULANSKO Gradsko poglavarstvo prihvatilo je prijedlog da bude pokrovitelj kulturne priredbe "Dani Petra Šegedina".

Prijedlog za utemeljenje "Dana Petra Šegedina" u Korčuli u početku listopada poslao je sudac Ustavnoga suda Republike Hrvatske Milan Vuković korčulanskom gradonačelniku Mirku Duhoviću.

Kao dugogodišnji Šegedinov prijatelj, Vuković u pismu podsjeća da je Petar Šegedin vrhunski prozaist u hrvatskoj književnosti, koji je uspješno problematizirao odnos pojedinca prema društvu, te da je sedamdesetih godina prošlog stoljeća, u doba najdramatičnijeg sukoba hrvatskih intelektualaca s komunističkim totalitarnim sustavom, digao svoj glas poznatom knjigom "Svi smo mi odgovorni?" i neizmjerno pridonio ostvarenju ideje samostalne Hrvatske.

"U samom zametku Domovinskoga rata i obrane od srpske agresije Šegedin je digao glas protiv barbarogenija, a u veljači 1991. u političkome kaznenom progonu uhićenih Virovitičana kod Vojnog suda u Zagrebu zapalio svijeću potičući ljude dobre volje da dignu svoj glas protiv srpskog agresora i tzv. Jugoslavenske narodne armije", napominje Vuković, dodajući kako se nada da će "Dane Petra Šegedina" poduprijeti i HAZU, Matica hrvatska, Društvo hrvatskih književnika, Ministarstvo kulture itd.

"Sa zadovoljstvom smo primili Vaše pismo s prijedlogom za utemeljenje Dana Petra Šegedina u Korčuli. Pojava i djela Petra Šegedina izniman su doprinos kulturi, ne samo našega grada i otoka, nego i cijele naše domovine", piše u pismu korčulanski gradonačelnik Duhović sucu Ustavnoga suda Vukoviću, koje je dostavio danas Hini.

Istodobno ga izvješćuje da je korčulansko Gradsko poglavarstvo 26. listopada poduprlo prijedlog i prihvatilo da bude pokrovitelj kulturne priredbe "Dani Petra Šegedina" te da je ona uvrštena u gradski proračun za sljedeću godinu.

Petar Šegedin (Žrnovo, 8. srpnja 1909. - Zagreb, 1. rujna 1998.) poznati hrvatski romanopisac, pripovjedač, novelist i esejist, posebice se isticao političkim esejima i bio uzor otvorenosti, hrabrosti i angažiranosti.

Pročitajte više