Kosor: Dođite u moj stan da vidite da ništa nisam ukrala

PREMIJERKA i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor sazvala je izvanrednu konferenciju za novinare u središnjici stranke za 15 sati. Stranka je zabranila bilo kakav izravan prijenos konferencije medijima.

Na početku konferencije Kosor je predala ministru policije Tomislavu Karamarku člansku iskaznicu te time potvrdila pisanje Indexa koji je jutros objavio kako je Karamarko prije nekoliko dana ušao u HDZ i da će danas to biti službeno objavljeno.

Nije izvanredna nego normalna konferencija za novinare

"Ovo nije izvanredna konferencija za medije. Ovo je najnormalnija konferencija za novinstvo, kako god se nekima čini. S veseljem mogu reći da je moj dragi kolega obnovio članstvo i postao član HDZ-a. Predajem mu člansku iskaznicu i želim dobrodošlicu, " rekla je Kosor.

"Veselim se tome kao predsjednica stranke jer ćemo na taj način nastaviti surađivati u borbi protiv kriminala i  protiv korupcije, Još snažnije ćemo se boriti protiv toga jer ćemo se puno češće viđati. U trenutku kad sam preuzela vodstvo stranke i HDZ-a bili su pritisci da Karamarka smijenim", priznala je Kosor na početku. Naime, kako je rekla zbog profila Karamarka odnosno njegove prošlosti neki su se bojali, no njoj je Karamarko uvijek bio zalog da će se još jače krenuti protiv kriminala i korupcije.

Kosor prijeti: Pooštriti zakone o curenju informacija

"To je borba kojoj je puni zamah dao HDZ koji vodim, taj zamah je uplašio mnoge i danas smo suočeni s neviđenim pritiskom na stranku kome ćemo se znati oduprijeti. Nećemo posustati i nitko nas i ništa neće uplašiti. Dodatno ćemo tražiti da se provode svi zakoni i pooštre pa i oni o curenju informacija u procesima koji nisu završeni. To je naša dužnost, svaki taj čin je kazneno djelo i naći ćemo načina tome se suprostaviti. Naše temeljno načelo bit će i dalje da oni koji su ukrali moraju pred lice pravde, za nikoga nema popusta. Nastojat ćemo zaštiti sve one koji bi sutra zbog borbe protiv korupcije mogli biti osramoćeni", naglasila je je Kosor dodajući kako će se do kraja svog političkog života boriti protiv korupcije te da je nitko u tome neće zaustaviti. Kosor je predala riječ Karamarku kojeg je u polušali nazvala "strašni".

"Ja sam prastari član HDZ-a zašto sad i zašto takva odluka. HDZ vodi obilježje povijesnosti. Vodila je državu kad je bila borba protiv agresije i danas se obračunava s devijacijama", rekao je Karamarko.

Kosor: Neće nam suditi i presuđivati mediji!

Najzanimljiviji dio pressice svakako su bila novinarska pitanja, na koja je Kosor pokazivala nervozu posebice kada su je pitali osjeća li moralnu odgovornost zbog crnih fondova u HDZ-u, što je ona kategorički odbila.

"Ničim se nikad nisam okoristila niti sam se obogatila, dođite u moj stan, pogledajte slike i tepihe", pozvala je s govornice.

"Nećemo dozvoliti da nam sude i presuđuju mediji", rekla je šefica HDZ-a pred novinarima koji su od nje tražili komentar da joj netko podmeće. Naime, od Kosor su pokušali izvući odgovor tko joj to, prema njenom mišljenju, radi.

"Riječ je predmetima koji  su otvoreni i sve što ću reći i bit će institucijama koje su za to zadužene", naglasila je Kosor koja se osim medija obrušila i na neke stranke koje sada zbog ovakvih afera traže prijevremene izbore.

Dajte da HDZ ima ravnopravan status u predizbornoj kampanji

Vrhunac je ipak bio kada je Kosor prema novinarima uputila svojevsrnu molbu a to je da njen HDZ ima ravnopravan tretman u predizbornoj kampanji.

"Dajte dozvolite da u utrku uđemo ravnopravno jer ovo što nam se radi nije nikada prije zabilježeno", naglasila je Kosor dodajući kako su bilo kakvi napisi o rasulu unutar stranke kao i da predstoje frakcijske borbe zapravo predmet mašte.

Indikativno je kako je većina novinarskih pitanja bila prije svega vezana za crne fondove, no Kosor je na kraju pokazivala izrazitu nervozu.

"Ovo je konferencija za novinare, a ne istražno povjerenstvo", odbrusila je Kosor.

Na pitanje novinara je li slučajnost da baš sada ulazi u HDZ- Karamarko je odgovorio kako to nema veze.

Karamarko: Nema kolektivne krivice na HDZ-u

"Za vrijeme mog mandata pokazao sam da su nam svi jednaki, odnosno sama činjenica da su mnogi članovi HDZ-a završili u Remetincu nagnala me je da uđem u stranku", naglasio je Karamarko dok je Kosor dodala kako je samo pitanje insinuiranje da je netko sumnjiv čim ulazi u HDZ. Karamarko se posebno obrušio na medijsko nametanje, kako kaže, kolektivne krivice HDZ.u.

"To je apsurdno. Pojedinci će odgovarati! No ne možete baciti krivicu na sve članove HDZ-a. Nitko nema to pravo", rekao je Karamarko dodajuć da je HDZ jedina stranka koja prolazi katarzu čišćenja a ostali samo burno reagiraju kada se spomenu istrage u njihovim redovima.

Panika u HDZ-u

HDZ je zbog te afere, koja je javnosti poznata već duže vrijeme, posljednjih dana na nogama, uglavnom nastojeći uvjeriti biračko tijelo kako o ilegalnim uplatama i isplatama nisu ništa znali.

No, u to je sve teže povjerovati. 

Brojni novinari okupili su se ispred HDZ-a čekajući da ih puste na konferenciju Kosorice.

Pročitajte više