KOSOVO: ICG KRITIZIRAO UNMIK ZBOG POLITIZACIJE POVRATKA

Ured Međunarodne krizne skupine (ICG) u Prištini objavio je u petak najnovije izvješće o Kosovu u kojem se kritizira UNMIK za politizaciju povratka raseljenih osoba, te ocjenjuje da se predsjednik Kosova Ibrahim Rugova ne zauzima dovoljno za rješavanje tog pitanja

U najnovijem izvješću ICG-a, sa sjedištem u Bruxellesu, ističe se da UNMIK zaboravlja rizik koji donosi povratak raseljenih osoba ako prethodno nisu stvoreni uvjeti za povratak.

ICG je istodobno kritizirao Rugovu zbog toga što nije aktivan u naporima za povratak raseljenih osoba, te službeni Beograd zbog toga što preko povratka Srba želi podjelu Kosova.

ICG je isto tako upozorio da je i pitanje statusa Kosova zakompliciralo i ispolitiziralo povratak Srba.

Kako se navodi u izvješću, povratkom Srba njihovim domovima međunarodna zajednica poslala bi poruku da intervencija NATO snaga 1999. godine i sadašnja nazočnost međunarodne zajednice u pokrajini ne vode k stvaranje monoetničkog Kosova.

U izvješću se dodaje da će povratak raseljenih osoba uvjeriti Vijeće sigurnosti UN-a da je došlo vrijeme za početak razgovora o konačnom statusu Kosova.

S druge strane ICG optužuje vladu Srbije da se zauzima za povratak kako bi se postigli njezini ciljevi - podjela ili kantonizacija Kosova.

ICG je pozvao privremene institucije Kosova neka ne opstruiraju povratak i ne uvjetuju povratak konačnim statusom ili rješavanjem sudbine nestalih osoba.

Istodobno srpske političke stranke pozivaju se da prihvate administraciju UNMIK-a i da se priključe većinskoj zajednici na Kosovu.

Pročitajte više