Kraj talačke krize: Više od stotinu mrtvih

OKO TISUĆU taoca evakuirano je iz škole, koja je pod kontrolom ruskih snaga. U sportskoj dvorani škole pronađeno je više od stotinu tijela. Neka su djeca još uvijek taoci u školi, javlja Interfax.

Više od stotinu tijela pronađeno je u sportskoj dvorani škole u ruskome gradu Beslanu u kojoj je nasilno završena talačka kriza, objavila je ruska agencija Interfax.

"Djeca koja su ostala u školi nisu ozlijeđena. Oni kojima se nešto dogodilo su oni koji su pokušali pobjeći iz škole i na koje su otmičari otvorili vatru", kazao je neimenovani službeni izvor.

Ruske novinske agencije navode da je u napadu ranjeno ili ubijeno najmanje 60 osoba. Među ranjenima su i novinar poljske televizije, koji je izvještavao s lica mjesta, te jedan ruski novinar.

Dok ruske snage provode akcije čišćenja, izbezumljena oslobođena, polugola djeca trče prema bocama s vodom koje im dijele ruski vojnici. Ruski vojnici nose onu djecu koja su preslaba da bi hodala. Otmičari su gotovo tri dana djecu i druge taoce držali bez hrane i vode.

Situacija je vrlo napeta i samom Beslanu, gradu koji broji oko 30.000 stanovnika. Civili se šeću naoružani, u strahu od terorista koji su pobjegli u južni dio grada, odakle odjekuju pucnji.

Za sada nitko ne raspolaže s točnim brojkama poginulih i ozlijeđenih, a nema ni pouzdanih informacija o tome jesu li otmičari koji su uspjeli pobjeći za sobom uzeli i taoce. Prema nekim informacijama čini se da je u školi zaista bilo oko 1000 taoca.

Visoki dužnosnik ruskih snaga sigurnosti rekao je da napad na školu u kojoj su bile stotine talaca nije bio planiran.

"Želim naglasiti da nikakva vojna akcija nije bila planirana. Planirali smo nastavak pregovora", rekao je čelnik regionalne službe FSB Valerij Andrejev za televiziju RTR.

Agencija Itar-Tass poziva se na dužnosnike regionalne službe sigurnosti i javlja kako je otmicu vodio visoki zapovjednik čečenskih pobunjenika, a vjerojatno je operaciju financirala mreža al-Qaida.

Ti izvori kažu da je prema nekim ranijim informacijama čečenski zapovjednik Magomet Jevlojev vodio otmicu stotina djece i odraslih u školi u ruskoj pokrajini Sjevernoj Osetiji.

Operaciju je navodno planirao Šamil Basajev, najtraženiji čečenski pobunjenik koji je stajao i iza nekih drugih velikih napada izvan Čečenije.

Ruski dužnosnici vjeruju kako su i drugi nedavni napadi u Rusiji, koji se pripisuju čečenskim pobunjenicima, također povezani s al-Qaidom.

Čečenski pobunjenici koji se bore za nezavisnost od Moskve pod snažnim su utjecajem vahabizma, strogoga oblika sunitskoga islama, koji je jedini dopušteni oblik islama u Saudijskoj Arabiji, a u Rusiji je zabranjen.

"Ima i podataka da je otmicu financirao jedan od ideologa vahabizma, Abu Omar Al-Seyf, predstavnik al-Qaide u Čečeniji", rekao je jedan izvor.

Ubijeno više od dvadeset otmičara

Ruske snage sigurnosti ubile su više od dvadeset otmičara koji su od srijede držali stotine talaca u školi na jugu Rusije, objavio je CNN, a deset od njih navodno potiče iz arapskih zemalja.

Novinar Interfaxa ne mjestu događaja javio je samo da su naoružani otmičari ubijeni u pucnjavi nakon što su specijalne snage upale u školu u mjestu Beslanu u Sjevernoj Osetiji.

Agencija Itar-Tass javila je da skupina čečenskih pobunjenika još puca iz jedne od školskih zgrada, a na istoj lokaciji teroristi drže još taoca.

"Skupina terorista puca iz zgrade u školskome kompleksu", javio je agencijski novinar na mjestu događaja, nekoliko sati nakon što je počela pucnjava.

Lov na otmičare

Ingušetija je odlučila zatvoriti granicu prema Sjevernoj Osetiji kako bi spriječila pročečenske otmičare, kojih je većina uspjela izaći iz škole u Beslanu.

"Zatvorili smo granicu sa Sjevernom Osetijom oko podneva, kada smo dobili informaciju da su otmičari pobjegli", kazala je Madina Hadijeva, službena predstavnica ingušetijskog ministarstva unutarnjih poslova, telefonski za AFP.

"Odluku smo donijeli kako bismo ih onemogućili da izađu iz Sjeverne Osetije preko Ingušetije", dodala je.

Službeno, granica između dviju ruskih republika u potpunosti je zatvorena, ali su zapravo postavljene dodatne nadzorne točke i ingušetijski policajci "temeljito pretražuju" svako vozilo koje dolazi iz Sjeverne Osetije, navodi službena predstavnica.

Prema izjavi sjevernoosetijskog ministarstva unutrašnjih poslova, "teroristi su se podijelili u tri skupine, a petoro ih je ostalo u zgradi kako bi štitili povlačenje ostalih".

"Najveća skupina pokušava se izvući kroz južni dio Beslana u pravcu grada Vladikavkaza i glavnih prometnica", tvrdi ministarstvo.

Treća skupina koju čine "najviše četiri osobe, među kojima su i žene samoubojice, pokušava izaći ubacujući se među bivše taoce", prema istom izvoru.

Pročitajte više