Krbavska bitka-memorijalni centar na Udbini

Petstodeseta godišnjica krbavske tragedije prilika je da Hrvatska izrazi poštovanje svima koji su se na području Like i Krbave borili i žrtvovali od najranijih vremena do danas, izjavio je gospićkosenjski biskup Mile Bogović nakon današnjeg razgovora s predsjednikom Hrvatskoga sabora u tijeku kojega mu je s dožupanom ličkosenjskim izložio ideju o izgradnji memorijalnog centra i župne crkve na Udbini. L

"Teško je ijednu drugu tragediju u našoj povijesti usporediti s onom na Krbavskom polju 9. rujna 1493., kad je za sat vremena pobijeno više od 10.000 hrvatskih vojnika", izjavio je Bogović, dodavši kako je još teže shvatiti da nigdje na tom području nije niti slovo uklesano ili urezano da prolaznike podsjeti na ono što se dogodilo na Krbavskom polju.

Po Bogovićevim riječima u burnoj prošlosti mi Hrvati imamo puno mučenika koji su trpjeli i patili za dobro svoga naroda.

"Bilo bi dobro da sjećanje na žrtve povežemo s idejom Svetoga Oca da štujemo one koji su se žrtvovali za svoj narod, hrvatske mučenike od Svetoga Dujma do Stepinca, kao i sve one nepoznate koji izginuše na Krbavskom polju i drugim stratištima", rekao je biskup.

Smatra kako ne smijemo ići za tim da slavimo svoje poraze, jer hrvatska je vojska tamo bila poražena, nego da povezujemo onu spasonosnu ideju da stradanja, ako se ispravno shvate, mogu biti izvor novih nadanja.

Bogović kaže da bi novi memorijalni centar, posvećen hrvatskim mučenicima, povezao cijelu Hrvatsku jer je prostor Krbave na sredini između hrvatskoga istoka i juga - Udbina je jednako udaljena od Vukovara kao i od Dubrovnika.

Memorijalni centar na Udbini, mjestu velikoga stradanja, bio bi samo dio duga brojnim žrtvama, tim više što se taj prostor nalazi pred opasnošću da postane pustinja, izjavio je biskup Bogović.

Pročitajte više