Krolo ipak predsjednik splitskog HSLS-a

PETAR KROLO ipak je novi predsjednik splitskog ogranka HSLS-a, potvrdio je danas sam Krolo koji je, uz Dražena Jašića, bio jedan od dvaju kandidata za predsjednika.

Osmosatna izvanredna izborna skupština ogranka, održana u ponedjeljak, završila je nakon dugotrajnog višestrukog ručnog i kompjutorskog prebrojavanja glasova, zaključkom da niti jedan kandidat nije osvojio dovoljan broj glasova te da će se predsjednika ponovno birati u nastavku skupštine idućega ponedjeljka.

No, HSLS-ovci su pažljivo pročitali stranački Statut i zaključili kako za pobjedu na stranačkim izborima nije potrebna natpolovična većina glasova verificiranih članova skupštine, odnosno 185 od 369, nego članova koji su pristupili izboru, a to je ukupno 336, tako da drugog kruga neće biti.

Pri prebrojavanju glasova za sve stranačke dužnosti, ne samo za predsjedničku, izborna je komisija u ponedjeljak utvrdila da je glasovanju pristupilo 336 osoba, a razlike su bile samo u broju nevrijedećih listića, tako da ispada da 33 osobe, koje su se pojavile na skupštini, nisu uopće glasovale.

Tako je Krolo sa 174 glasa izabran za predsjednika još u ponedjeljak. Jašić je osvojio 111 glasova.

Krolin izbor za predsjednika treba još potvrditi Statutarna komisija i tek nakon toga održat će se utemeljiteljska sjednica Izvršnog odbora splitskog ogranka HSLS-a.

Njezino očitovanje, na preporuku Izborne komisije radnom predsjedništvu skupštine, zatraženo je "zbog stanja u stranci i oko nje", rekao je Krolo, iako drži da u tumačenju Statuta i konačnom prebrojavanju nema ničeg spornog.

U međuvremenu je izborna komisija objavila i preostale izabrane članove Izvršnog odbora stranke, jer je još jednim naknadnim prebrojavanjem glasova utvrđeno da je Željko Skejić dobio više, a ne jednak broj glasova kao Plamenko Bavčević i Elena Gojkov. No, rizničar i tajnik još nisu izabrani jer nitko od kandidata nije dobio dovoljan broj glasova. O njihovu će se izboru odlučivati naknadno.

Izvanredna skupština održana je zbog toga što je Malo vijeće HSLS-a raspustilo 21. ožujka Izvršni odbor splitskog ogranka nakon što je dio članova odbio provesti odluku o raskidanju koalicije s SDP-om u splitskog gradskoj vlasti. Dio je članova u međuvremenu poslušao i napustio Gradsko poglavarstvo, a dio je otišao iz HSLS-a. Skupština je protekla u napetoj atmosferi podjele i međusobnih predbacivanja za takvo stanje, a nazočan joj je bio i predsjednik stranke Dražen Budiša.

Pročitajte više