Kuća ljudskih prava: HDZ se neprimjereno obračunava sa protivnicima i guši demokraciju

KUĆA ljudskih prava je u svojem priopćenju izrazila zabrinutost zbog prošlotjednog skidanja zastupničkog imuniteta SDP-ovcu Željku Jovanoviću zato što je kazao da je vrh HDZ-a zločinačka organizacija.

"Izražavamo zabrinutost i zgražanje nad odlukom Hrvatskog sabora da jednom parlamentarnom  zastupniku skine imunitet zbog javnog izražavanja mišljenja, i to usuprot jasnoj odredbi članka 75. Ustava Republike Hrvatske: 'Zastupnici u Hrvatskom saboru imaju imunitet.  Zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskom saboru'", pišu iz Kuće ljudskih prava.

Većina krši sutav kako bi kaznila predstavnike manjine

Smatraju da svi koji su posvećeni promicanju i zaštiti ljudskih prava moraju biti zabrinuti kada većina, svjesno i s predumišljajem, koristi najviše zakonodavno tijelo i krši Ustav kako bi mogla kazniti "predstavnika manjine (opozicije)".


"U Hrvatskom smo Saboru često svjedočili govoru netrpeljivosti, seksizmima, neprimjerenom rječniku govornika, ali nikada nikome nije palo na pamet da omogući  kazneno gonjenje skidanjem imuniteta svojim kolegicama ili kolegama zastupnicima", pišu iz Kuće ljudskih prava. Kažu i kako bi Sabor trebao dosljedno provoditi odredbe svoga Poslovnika kako bi sankcionirao neprimjeren ton i rječnik, ali "nikada ne bi smio na osnovu privatne tužbe oduzeti ustavom zajamčeni imunitet i pravo na izražavanje mišljenja".

Što se promijenilo od svibnja 2008. godine?

Pitaju se i što se promijenilo od svibnja 2008. godine kada je Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora donijelo zaključak koji je suprotan onome što se dogodilo u petak. "Povjerenstvo je zauzelo načelno stajalište da se kod zahtjeva za pokretanje kaznenog postupka za kaznena djela klevete i uvrede, zastupnicima ne oduzima zastupnički imunitet. Naime, stav je Povjerenstva da je institut imunitetnog prava utvrđen u cilju zaštite digniteta zastupničke dužnosti, a ne u cilju zaštite zastupnika kao pojedinaca, a vođenje kaznenog postupka, kao i sve radnje koje bi se u svezi s time morale poduzeti, moglo onemogućiti zastupnika u obnašanju njegove redovne zastupničke dužnosti te time utjecati i na rad Hrvatskog sabora", pisalo je u odluci MIP-a iz svibnja 2008. godine.

Predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava Sanja Sarnavka u izjavi za javnost ističe kako "puna usta Europske unije i hrvatskih uspjeha ne mogu umanjiti ozbiljnost situacije i nasilno poništavanje jednog od temeljnih načela parlamentarne demokracije". "Ni skoro raspuštanje ovog saziva Sabora niti predstojeći izbori ne mogu ni na koji način opravdati ovaj čin gušenja demokracije od strane onih koji su formalno još kratko vrijeme na vlasti pa koriste na neprimjeren način moć kako bi se obračunali s protivnicima", zaključuje se u izjavi za javnost.

Pročitajte više