Laburisti: Grozan rezultat vladajućih pokazuje odbacivanje premijera Sunaka

Foto: EPA

Britanska oporbena Laburistička stranka je rekla da grozan rezultat vladajućih konzervativaca na lokalnim izborima pokazuje jasno odbacivanje Rishija Sunaka na njegovom prvom izbornom ispitu otkako je postao premijer.

Šef laburista Keir Starmer je pobjede u ključnim izbornim jedinicama shvatio kao naznaku da je njegova stranka na putu da pobijedi na sljedećim općim izborima.

Sunak pod pritiskom otkad je njegova stranka izgubila 959 vijećnika

Sunak se našao pod pritiskom nakon što je njegova stranka izgubila 48 vijeća, odnosno 959 vijećnika. Laburistička stranka je osvojila 625 dodatnih mandata i 22 vijeća više nego ranije, uključujući i ona za koja se stranke žestoko bore na općim izborima poput Swindona, Medwaya, Stoke-on-Trenta, Dovera i East Staffordshirea.

U slučaju da cijela Britanija izađe na izbore, laburisti prema anketama imaju vodstvo od devet postotnih bodova pred konzervativcima. Liberalni demokrati su doživjeli, prema njihovom vođi Edu Daveyju, "najbolji rezultat u desetljećima", osvojivši 12 lokalnih vijeća i 420 zastupničkih mjesta.

BBC: Laburisti postali daleko najveća stranka

Laburisti su prema izbornoj analizi BBC-ja osvojili 35 posto glasova, konzervativci 26, a liberalni demokrati 20 posto. Rezultat za laburiste je isti kao i prošle godine, no konzervativci su pali s 30 posto.

BBC je ocijenio da bi laburisti, prema projekciji, postali daleko najveća stranka iako bi im nedostajalo 14 mjesta za većinu, no dodao je i da će birači vjerojatno drukčije glasati na općim izborima.

"Nemojte se zavaravati, na putu smo do laburističke većine na idućim općim izborima"

Jonathan Carr-West, šef Jedinice za informiranje o lokalnoj izvršnoj vlasti (LGiU), upozorio je da ne treba na temelju ovog rezultata lokalnih izbora izvoditi zaključke o politici na nacionalnoj razini.

"Ovo su bili lokalni izbori s bitno lokalnim ishodima. Odluke glasača u ovom kontekstu ne preslikavaju se uredno na opće izbore, udaljene više od godinu dana", rekao je.

Starmer je kazao da će mu "fantastični" rezultati u kombinaciji s oporavkom u Škotskoj, kojemu se nada, osigurati većinu u britanskom parlamentu nakon izbora na nacionalnoj razini.

"Nemojte se zavaravati, na putu smo do laburističke većine na idućim općim izborima", poručio je vođa Laburističke stranke.

Pročitajte više