LABURISTI ZA PONOVNU NACIONALIZACIJU ŽELJEZNICA

Laburisti, okupljeni na godišnjoj konferenciji, zadali su u utorak simboličan udarac predsjedniku stranke, premijeru Tonyiju Blairu, glasujući za ponovnu nacionalizaciju britanskih željeznica kojoj se vlada redovito protivila. L

Za ponovnu nacionalizaciju se u ponedjeljak navečer izjasnilo 63,71 posto zastupnika koji predstavljaju lokalne ogranke ali i sindikate, a protiv je bilo 32,29 posto zastupnika na laburističkom skupu u Brightonu, objavilo je u utorak stranačko vodstvo.

U ponedjeljak se ministar gospodarstva i financija Gordon Brown oštro suprotstavio nastavku reformi javnih službi, upozorivši da "vlada, kad bi imala 22 milijarde funti, sigurno ih ne bi trošila na skupu ponovnu nacionalizaciju".

Konzervativna vlada privatizirala je željeznicu prije osam godina nakon što je ta mreža 50 godina bila u državnim rukama, a što je pak bila zasluga laburističke vlade nakon Drugog svjetskog rata, podsjeća agencija Reuters.

Brown je zauzvrat najavio da su prioriteti vlade ulaganje u škole i bolnice, te zajedno sa sindikatima skrb za zaštitu britanskih mirovinskih fondova od stečaja.

U britanske željeznice slabo se ulagalo u usporedbi s drugim europskim zemljama. Putnici su tvrdili da je upravo privatizacija uzrok pogoršanju stanja britanskih željeznica - slabom poštivanju voznog reda, prljavim vlakovima, te željezničkim nesrećama kojih je bilo nekoliko teških u prošlom desetljeću.

Udruga zaposlenih u sektoru transporta, koja je inicirala glasovanje o željeznici, tvrdi pak da postupak renacionalizacije ne bi državu ništa stajao nakon što isteknu ugovori za franšize sklopljeni s privatnim poduzećima.

(Hina) xrt ymaš

Pročitajte više