Lajčak upozorava političare u BiH: Nema čarobnog rješenja

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak upozorio je jučer političare i vlastodršce u BiH kako međunarodna zajednica neće dopustiti ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Lajčak je, također, upozorio vlasti u Republici Srpskoj kako je podgrijavanje priča o referendumu o odcjepljenju RS od ostatka Federacije BiH protuustavno djelovanje koje mora odmah prestati.

"Prijetnje odcjepljenjem su prazna retorika kojoj je cilj destabilizacija napretka koji je ova zemlja postigla. Sva tri konstitutivna naroda su konstitutivna na cijelom teritoriju BiH. Nijedan od entiteta nije isključiva imovina jednog naroda. Međunarodna zajednica nikada neće dozvoliti niti priznati bilo kakav jednostrani čin kojim se narušava teritorijalni integritet i suverenitet zemlje ili kojim se dovodi u pitanje njena ustavna struktura. Ne može biti odcjepljenja niti ukidanja, ne može se stalno referendumom prijetiti kao ultimatumom. To je protuustavno", poručio je Lajčak na konferenciji za novinare.

Također je istaknuo kako bez prihvaćanja zakona o reformi policije neće biti potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU-om, sve dok se ne postignu promjene.

Ured visokog predstavnika (OHR) nastavit će djelovati sa sadašnjim ovlastima u koje su uključene mogućnost nametanja zakona, ali i krajnje mjere poput smjene izabranih dužnosnika.

"Nema čarobnog rješenja i ne može biti odcjepljenja ni ukidanja entiteta, ne može se stalno prijetiti referendumom kao ultimatumom", zaključio je Miroslav Lajčak.

I.K.
Foto: OHR

Pročitajte više