Latinoameričke države dogovorile novi politički blok bez utjecaja SAD i Kanade

LATINSKOAMERIČKE i karipske zemlje dogovorile su u Meksiku formiranje nove političke unije u kojoj nije predviđeno sudjelovanje SAD i Kanade, prenosi danas BBC.

Novi je blok stvoren kao alternativa postojećoj Organizaciji američkih država (OAS), koja igra odlučujuću ulogu u određivanju međunarodnih odnosa u tom dijelu svijeta u posljednjih 50 godina, a u kojoj upravo SAD igraju najvažniju ulogu.

OAS je posljednjih godina značajno oslabio zbog međusobne netrpeljivosti nekih zemalja, ali i pritiska SAD na većinu odluka organizacije, zbog čega su stale zemlje članice optuživale Washington da kroz OAS promiče isključivo svoje interese.

Nova organizacija napravit će odmak od kolonizatorske politike SAD

Odluka o stvaranju novog bloka donesena je na regionalnom summitu u Meksiku na kojem sudjeluju predstavnici 32 zemlje s prostora Južne Amerike i Kariba, a predsjednik Venecuele Hugo Chavez je naglasio kako je formiranje nove organizacije država „odmak od kolonizacijske politike SAD-a u tom dijelu svijeta“.

Predstavnik američkog State Departmenta Arturo Valenzuela novinarima je izjavio kako Washington ne vidi ništa lošega u stvaranju nove političke opcije, dodajući kako ona zasigurno neće zamijeniti sadašnji OAS.

Nova organizacija južnoameričkih i karipskih zemalja mogla bi, kako se najavljuje, formalno zaživjeti na sljedećem regionalnom summitu 2011. godine u Venecueli.

Pročitajte više