Led koji se u utorak otopio na Grenlandu može pokriti Floridu s 5 centimetara vode

Ilustracija: EPA

KOLIČINA leda koja se ovoga utorka otopila na Grenlandu bila je dovoljna da čitavu američku saveznu državu Floridu pokrije s pet centimetara vode, prenosi CNN

Radi se o trećem slučaju ekstremnog topljenja u proteklomu desetljeću. 

Grenland je u utorak izgubio više od 8.5 milijardi tona površinske mase, a od nedjelje 18.4 milijarde tona, javlja Danski meteorološki institut. 

Iako ovotjedni ukupan gubitak leda nije bio ekstreman kao onaj iz 2019., površina ledenog pokrova koji se otopio je veća. 

"Radi se o značajnom otapanju. 27. srpnja većina istočne polovice Grenlanda od sjevernog pa sve do južnog vrha se uglavnom otopila, što je neobično", rekao je Ted Scambos, znanstvenik sa Sveučilišta u Coloradu.

Kako klimatske promjene zagrijavaju planet, gubitak leda se povećava. Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Cryosphere, Zemlja je od sredine devedesetih izgubila 28 bilijuna tona leda, a velik dio je s Arktika. 

"Tijekom protekloga desetljeća već smo vidjeli da je topljenje leda na Grenlandu postalo sve ozbiljnije. Kako se atmosfera nad Grenlandom nastavlja zagrijavati, ekstremni događaji poput ovakvog postat će sve učestaliji", rekao je Thomas Slater, glaciolog sa Sveučilišta u Leedsu i koautor izvješća o topljenju leda na Grenlandu. 

Očekuje se značajno povećavanje globalne razine mora

Iako ovo otapanje leda po količini nije rekordno, razmjer ovih događaja jasan je signal kako klimatske promjene uzrokuju značajno više ovakvih događaja. 

"Sve u svemu, vidimo da se Grenland topi češće. U prethodnim desetljećima ili stoljećima izuzetno je rijetko doći do temperatura iznad ledišta na vrhu Grenlanda", kaže Scambos. 

Na Grenlandu su se 2019. otopile oko 532 milijarde tona leda. Tijekom te godine neočekivano vruće proljeće i srpanjski toplinski val uzrokovali su da se gotovo cijela površina ledenog pokrova počela topiti. Globalna razina mora trajno je porasla za 1.5 milimetara.

Kako se površina Grenlanda i dalje odmrzava, Slater je rekao da su obalni gradovi diljem svijeta osjetljivi na poplave, osobito kada se ekstremno vrijeme poklopi s osekom. 

Očekuje se da će topljenje grenlandskog leda do kraja stoljeća podignuti globalne razine mora između 2 i 10 centimetara. 

Pročitajte više