Lesar na blogeru: Dajem ostavku na članstvo u Savjetu za robne zalihe

DRAGUTIN LESAR iz HNS-a objavio je danas na svome blogu da daje ostavku na mjesto člana Savjeta za robne zalihe, jer Vlada u posljednje tri godine nije uputila izvještaj o stanju i upravljanju s robnim zalihama.

Zakon o strateškim robnim zalihama definira ih kao "osnovne poljoprivredne, prehrambene i neprehrambene proizvode koji su nužno potrebni za život ljudi, naftni derivati te materijali i sirovine potrebni za proizvodnju, osobito ako imaju poseban značaj za obranu zemlje i zbrinjavanje stanovništva u slučaju velikih prirodnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i ekoloških katastrofa". Te se zalihe stvaraju za osiguravanje osnovne opskrbe u slučajevima rata i ekoloških katastrofa, a financiraju se iz državnog proračuna.

Prema našim informacijama, fond robnih zaliha do danas je trebao akumulirati robu u vrijednosti od 1,2 milijardi kuna, ali on ne "teži" niti 400 milijuna kuna. Roba koje najviše nedostaje, navodno su naftni derivati.

"Članak 6. tog Zakona utvrđuje obvezu Vlade Republike Hrvatske da Hrvatskom saboru podnosi redovita godišnja izvješća o stanju i upravljanju robnim zalihama, podsjeća Lesar i napominje da Vlada nije podnijela takvo izvješće  za 2003., 2004., 2005. i 2006. godinu, i da je on sam 8. ožujka ove godine u ime kluba HNS-a zatražio od predsjednika Sabora Vladimira Šeksa zatraži izvješća od kabineta Ive Sanadera.

No, Šeks nije ovu raspravu uvrstio u dnevni red sjednice, a ni poslao požurnicu Sanaderu četrdeset dana nakon Lesarovog zahtjeva, što je razlog, kaže on, njegove neopozive ostavke.

"Smatram da moje daljnje sudjelovanje u radu Savjeta za robne zalihe bespredmetno i protuzakonito, i ne želeći od Hrvatskog sabora skrivati istinu o stvarnom stanju robnih zaliha podnosim neopozivu ostavku na članstvo u Savjetu", riječi su kojima završava Lesar svoj današnji unos na drlesar.bloger.hr.

Pročitajte više