Let Croatia Airlinesa imao problem s opremom, piloti s kontrolom komunicirali pismeno

Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL

ZRAKOPLOV Croatia Airlinesa koji je danas letio iz Dublina za Zagreb imao je problem s komunikacijskom opremom, piše Croatian Aviation

Naime, zbog problema je posada morala izdati poseban kod. 

Došlo je do smetnji u radu radijske opreme zrakoplova pa je, sukladno predviđenoj proceduri, posada zrakoplova nastavila komunikaciju s kontrolom leta pismenim putem preko sustava CPDLC.

CPDLC (Controller Pilot Data Link Communications) je sustav koji omogućuje dvosmjernu komunikaciju između kontrole leta i kokpita zrakoplova, a koristi se za slanje standardiziranih poruka kao alternativa usmenoj komunikaciji radiovezom. Pisana poruka prikazana je u kokpitu zrakoplova vizualno na zaslonu.

Posada i putnici nisu bili u opasnosti

Posada zrakoplova izdala je Squawk 7600, kod koji označava određene poteškoće ili potpuni prekid komunikacije s kontrolom leta, nakon čega se prelazi na komunikaciju ranije spomenutim CPDLC-om.

Iz kompanije ističu da putnici, posada i zrakoplov ni u jednom trenutku nisu bili u opasnosti te je spomenuti zrakoplov u zagrebačku zračnu luku sletio bez poteškoća u 14 sati i 15 minuta,  10 minuta kasnije od predviđenog zbog kasnijeg polijetanja iz Dublina.

Zrakoplov će opet biti pušten u promet nakon obavljenog tehničkog pregleda. 

Pročitajte više