Liberijski predsjednik spreman odstupiti kada dođu mirovne snage

LIBERIJSKI predsjednik Charles Taylor, na kojeg Sjedinjene Države vrše pritisak da odstupi s dužnosti, rekao je u petak da je spreman povući se s vlasti kada u zemlju stignu međunarodne mirovne snage.

"Mislim da je važno da prvo stignu mirovne snage. Ne mogu shvatiti zašto Sjedinjene Države žele moj odlazak prije nego stignu mirovne snage", rekao je Taylor pred vjerskim dužnosnicima u predsjedničkoj palači u Monroviji.

Viši nigerijski dužnosnik u Lagosu rekao je da je Taylor prihvatio azil koji mu je ponudila Nigerija.

"Taylor je zatražio rok od 40 dana, no Nigerija tvrdi da bi to trebalo biti ovoga mjeseca", rekao je neimenovani dužnosnik.

U sukobima pobunjenika i vladinih snaga za nadzor nad Monrovijom samo u posljednjih mjesec dana poginulo je 700 civila.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da je više od 97.000 ljudi prognano i da žive u privremenim skloništima u katastrofalnim uvjetima te da su sve brojniji slučajevi kolere i drugih zaraznih bolesti.

Američki predsjednik George W. Bush, koji će idući tjedan posjetiti Afriku, rekao je u četvrtak da još nije donio odluku o slanju američkih vojnika u Liberiju te da bi "prvi korak" trebao biti Taylorov odlazak.

Zapadnoafričke zemlje razmatraju mogućnost slanja regionalnih mirovnih snaga.

Taylorova sudbina ključna je za prekid gotovo neprekidnog 14-godišnjeg rata u kojem je stasala generacija drogiranih boraca koji se često upuštaju u prekogranične pljačkaške pohode.

Pobunjenici su prije tri godine započeli borbu za njegovo svrgavanje s vlasti tijekom koje su zauzeli dvije trećine zemlje.

Taylor je na vlast došao izborima 1997. kao vođa dominantne frakcije proizašle iz rata 90-ih godina u kojem je poginulo 200.000 ljudi.

Njegov mogući nasljednik u Liberiji zasad se ni ne nazire. Pobunjenicima nedostaje političke zrelosti, a oporba je slaba i podijeljena.

Pročitajte više