Liječnici bez granica povlače se iz Afganistana

HUMANITARNA organizacija Liječnici bez granica (MSF) povući će se iz Afganistana nakon što je početkom lipnja na sjeveru zemlje ubijeno pet njihovih zaposlenika, stoji u priopćenju te organizacije objavljenom u srijedu.

"Nakon 24 godine neovisne pomoći afganistanskom narodu Liječnici bez granica povlače se odavde zbog ubojstva naših zaposlenika, zbog prijetnji i nesigurnosti. Odluku smo donijeli nakon niza napada bez presedana, među kojima su i ubojstva naših pet djelatnika", kaže se u priopćenju MSF-a.

Naoružana je skupina 2. lipnja iz zasjede napala automobil u kojemu se nalazilo pet zaposlenika nizozemskog odjela Liječnika bez granica na putu prema pokrajini Badghis. Svih pet humanitaraca tada je poginulo.

Organizacija je odlučila povući se iz Afganistana ustvrdivši da "afganistanska vlada nije uspjela provesti vjerodostojnu istragu o tome napadu".

Humanitarci se povlače i zbog "neistinitih optužbi talibanskog glasnogovornika te zbog prijetnji i opasnosti od mogućih budućih napada na djelatnike organizacije Liječnici bez granica".

Glasnogovornik fundamentalističke milicije Abdul Latif Hakimi preuzeo je odgovornost za napad 2. lipnja optuživši MSF da "radi i špijunira" za Amerikance.

Pročitajte više