Liječnički sindikat pozdravlja vladinu odluku o ukidanju radne obveze

HRVATSKI liječnički sindikat (HLS) pozdravio je danas odluku Vlade o ukidanju radne obveze liječnicima te stavio štrajk u privremeno mirovanje.

Radnu obvezu uvela je bivša Vlada 14. veljače prošle godine, čime je prekinula jednomjesečni liječnički štrajk.

Hrvatski liječnici ukidanje radne obveze doživljavaju kao početak realizacije predizbornih obećanja te potvrdu namjere i odlučnosti u poštivanju prava i demokratskih stečevina, kaže se u priopćenju HLS-a.

"Tim je činom potvrđeno da nedemokratske i nezakonite odluke imaju ograničen vijek trajanja, kao i njihovi tvorci", ističe HLS.

Sindikat poziva Vladu i ministra zdravstva Andriju Hebranga na žurno uspostavljanje socijalnog dijaloga radi razrješenja socijalnog spora koji je u tijeku.

Također poziva liječnika da po ukidanju radne obveze nastave redovno obavljati svoje profesionalne obveze.

HLS vjeruje u uspješnost socijalnog dijaloga i njegovo brzo okončanje i nada se da neće trebati ponovno aktivirati štrajk, ali ako se za to ukaže potreba odlučan je ustrajati do kraja, naglašava se u priopćenju.

Hrvatski liječnici spremni su dijeliti sudbinu svojega naroda, ali im pripada primjereno statusno mjesto u društvu, a ono trenutno ne odgovara njihovoj stručnosti, uvjetima rada, složenosti i odgovornosti poslova, ističe sindikat.

Lanjski štrajk liječnika organiziran je nakon što Vlada nije prihvatila zahtjeve HLS-a za sklapanjem strukovnog kolektivnog ugovora i povećanjem plaća.

Sindikat je tada tražio da liječnici početnici primaju najmanje dvije prosječne plaće, što je tada iznosilo oko 7.000 kuna, a liječnici specijalisti dvije i pol plaće, odnosno oko 9.000 kuna. Ministarstvo zdravstva ocijenilo je da HLS traži povećanje plaća za 45 posto i odbilo taj zahtjev kao nerealan.

HLS i dalje traži strukovni kolektivni ugovor za liječnike te zaštitu stečenih prava iz bivšega kolektivnog ugovora, izjavio je Hini predsjednik sindikata Ivica Babić.

Dodao je kako liječnici traže da im se plaće izjednače sa sudačkima, tako da liječnik opće prakse ima plaću kao i sudac Općinskog suda, a liječnik specijalist plaću kao i sudac Županijskog suda.

Pročitajte više