Lijepa priča nedjeljom: Nord Produkt - okrenuli se proizvodnji i udvostručili broj zaposlenih

Foto: Nord Produkt

NORD PRODUKT jedna je od rijetkih firmi u Hrvatskoj, koja se od trgovine odlučila okrenuti proizvodnji. Ova samoborska tvrtka u početku se bavila uvozom raznih proizvoda iz Italije, no prije desetak godina odlučili su napraviti zaokret i pokrenuti vlastitu proizvodnju.

Danas proizvode kupaonski i kuhinjski namještaj, slavine, akrilne kade, a prepoznali su i potencijal u hrvatskom turizmu te pokrenuli su pokrenuli proizvodnju mobilnih kuća pogodnih za kampove.

"Budućnost je u proizvodnji"

Iva Jurković iz Nord Produkta kaže da im zaokret ka proizvodnji omogućio širenje tvrtke te su u posljednje dvije godine zaposlili stotinjak radnika, što bi kod trgovine bilo nemoguće.

"Naši se počeci vežu se za trgovinu, ali protekom vremena shvatili smo da budućnost ne leži u prodaji, već u proizvodnji. Na tržištu će se uvijek naći netko tko sličnu stvar nudi po nižim cijenama, što se trgovačke robe tiče, a proizvodnja nam daje znatno veću slobodu i mnoge komparativne prednosti u odnosu na slične proizvode na tržištu. Također, u zadnje dvije godine smo, ponajprije zahvaljujući proizvodnji, otvorili novih stotinjak radnih mjesta, što trgovina nikako ne bi mogla iznjedriti", kaže Jurković.


Priliku vide u turizmu: Do sada su hrvatski kampovi kupovali uvozne objekte


Trenutno su im najuspješniji proizvod slavine, ali budućnost vide u mobilnim kućicama. Turizam u Hrvatskoj ima stabilan rast, a do sada su se kampovi opremali uvoznim mobilnim objektima. Potencijal vide i u opremanju hotela ostalim proizvodima iz svog proizvodnog asortimana.

"Nord Produkt proizvodi kupaonski i kuhinjski namještaj, slavine, akrilne kade i odnedavno mobilne kućice. Slavine su zasigurno zvijezda našeg poslovanja, a u mobilnim kućicama vidimo svjetlu budućnost. U Hrvatskoj je turizam u stalnom porastu, no do sada su naši kampovi godinama kupovali mobilne kućice stranih proizvođača. Željeli smo da što više investicijskog kapitala ostaje u Hrvatskoj i odlučili ponuditi kvalitetan proizvod koji je osmišljen i proizveden u potpunosti kod u Nordu. Upravo iz istog razloga krenuli smo i u smjeru opremanja hotela, gdje želimo vlastitim znanjem, iskustvom i kvalitetom dokazati da smo, iako mala tvrtka u maloj zemlji, spremni na velike poslove. Projekti koje planiramo u budućnosti odnose se na izrade sanitarnih kabina, svlačionica, fasada - sve izrađeno od najkvalitetnijeg materijala, jednostavnog za održavanje - HPL-a (high pressure laminate)", kaže Jurković.

Da planovi Nord Produkta, što se tiče hrvatskog turizma, nisu bez osnove pokazuje i to da se njihove mobilne kućice upravo postavljaju u Autokamp Krk, prvi kamp sa pet zvjezdica u Hrvatskoj.

Mobilne kućice


Zahvaljujući proizvodnji, od 2014. otvorili 100 novih radnih mjesta

Nord Produkt je od 2014. udvostručio broj zaposlenih te se njihov broj konstantno povećava.
"Trenutno imamo 192 zaposlene osobe u Nord Produktu, što je dvostruko više nego u istom periodu 2014. godine. Broj zaposlenih nam je u stalnom porastu, ponajprije zahvaljujući novim projektima u koje ulazimo, s time da opet stavljamo naglasak na proizvodni dio naše djelatnosti", kaže Iva Jurković.

Zbog rasta proizvodnih kapaciteta hrvatsko tržište im više nije dovoljno veliko, pa su se okrenuli i izvozu.

"Kapaciteti naših proizvodnja nadilaze potrebe domaćeg tržišta, tako da se usmjeravamo prema izvozu. Naše akrilne kade našle su svoje mjesto i u Nizozemskoj, Italiji, Belgiji, BiH, Sloveniji Njemačkoj, Austriji a izvoz smo radili čak i u Indiju. U proizvodnji su nam trenutno i mobilne kućice koje će kroz mjesec dana biti izvezene u Austriju, što nas posebno veseli, jer se radi o vrlo zahtjevnim kupcima", kaže Jurković.

Ulazak u Europsku uniju olakšao izvoz


Ulazak Hrvatske u Europsku uniju olakšao im je poslovanje, tako da sada kupcima u Sloveniji garantiraju isporuku robe u roku od 24 sata. Budući planovi stoga su im vezani za proširenje proizvodnje i izvoza.

"Najveću promjenu nakon ulaska u EU osjetili smo na izvozu robe u Sloveniju – izvoz je postao jednostavniji, ali što je još važnije, postao je znatno brži. Imamo sustav on-line naručivanja robe i kupcima u cijeloj Hrvatskoj garantiramo isporuku robe unutar 24 sata od narudžbe, što smo ukidanjem granica uspjeli omogućiti i svojim kupcima u Sloveniji. Planiramo proširenje proizvodnje uz daljnja ulaganja u istraživanje i razvoj - budući da smo u Hrvatskoj postigli jako puno, ubuduće želimo fokus staviti na izvoz u svim segmentima našeg poslovanja", kaže Iva Jurković iz Nord Produkta.

Proizvodno postrojenje Nord Produkta

 

Pročitajte više