Lijepa priča nedjeljom: Švedski menadžer hrvatskih korijena dovodi turiste na Jadran

Foto: Privatni album

HRVATSKI turizam posljednjih je godina u snažnom usponu, a taj trend prepoznao je i Rikard Utković.

Rikard živi u Švedskoj, ima uspješnu karijeru u IT sektoru, radi kao menadžer u Hewlett Packardu, a paralelno s tim poslom pokrenuo je turističku agenciju "Upplev Kroatien" koja dovodi švedske turiste na Jadran.

Uz Hrvatsku ga veže obiteljsko porijeklo. Otac Branko rodio se u okolici Zadra, a sa 16 godina seli s roditeljima u Švedsku, gdje su trebali ostati nekoliko godina, a na kraju su ostali cijeli život.

Volim Hrvatsku

"Rođen sam u Gothenburgu u Švedskoj. Moj otac Branko je rođen u Zadru i došao u Gothenburg sa svojom obitelji kad mu je bilo 16 godina. Ideja je bila raditi par godina da se zaradi nekakav novac, i vratiti se u Hrvatsku. Otac je upoznao moju majku, a kako je vrijeme prolazilo odlučili su ostati u Gothenburgu. No otac je nastavio svake godine posjećivati obitelj i prijatelje u Zadru. Hrvatska je i danas vrlo važan dio mog života. Volim provoditi vrijeme tamo, raditi, pomagati ljudima, posjećivati obitelj i prijatelje, govoriti hrvatskim jezikom, slušati glazbu i pratiti hrvatski sport", kaže Rikard.


Prije tri godine došli su na ideju pokretanja turističke agencije "Upplev Kroatien" što u prijevodu znači "Doživite Hrvatsku", a fokusirani su na turističku ponudu za kompanije, grupe i sportske klubove.

"Fokusirali smo se na tvrtke, grupe i sportske klubove, kojima organiziramo razne vrste putovanja. Želimo im pružiti nezaboravno iskustvo. Budući da u Hrvatsko provodimo mnogo vremena, tamo imamo obitelj i prijatelje, tu smo u prednosti u odnosu na konkurenciju jer znamo sva najbolja mjesta, pa naši klijenti imaju osjećaj da su vidjeli stvarnu Hrvatsku, a ne samo obišli turističke lokacije. Također, ljudima u Hrvatskoj dajemo priliku da s nama rade i surađuju. Upplev Kroatien radi već tri godine i u tom razdoblju doveli smo nekoliko tisuća turista kojima smo pružili užitak, dok smo istovremeno u Hrvatskoj, izravno ili neizravno, zaposlili ljude", kaže Rikard.

Branko i Rikard Utković

 
"Hrvatska je danas jedna od najpopularnijih ljetnih destinacija za švedske turiste. Prošle godine imali smo rast od 40 posto. Šveđani vole lijepo vrijeme, dobru hranu i fascinantnu povijest i kulturu. To ih privlači u Hrvatsku i zbog toga joj se mnogi iznova vraćaju. Mislim da je hrvatski turizam na dobrom putu i da će svake godine biti sve više turista iz Švedske", kaže Rikard.

Hrvatska bi mogla privući brojne umirovljenike iz Europske unije

Hrvatska ima sunce i more, ali ima i relativno jeftine nekretnine, što bi moglo privući brojne umirovljenike iz Europske unije. Njima je život u Hrvatskoj jeftiniji nego u matičnim zemljama, a klima povoljnija.

"Hrvatska ima izrazitu rentnu poziciju zasnovanu na mediteranskoj klimi, velikom broju sunčanih sati godišnje te kristalno čistom plavom jadranskom moru. Uz to, naše najjače snage su i geografska i klimatološka raznolikost između priobalnog prostora i nutrašnjosti, prelijepa raznolika priroda (8 nacionalnih parkova) te bogata kultura i tradicija od antičkih vremena. Svakako je najveći izazov produžiti sezonu, a to je upravo ono sto mi radimo jer Upplev Kroatien prvenstveno posluje u predsezoni i posezoni te dovodi grupe raznolikih afiniteta u Hrvatsku.

Upravo tada je najveći izazov dovesti goste i tu vidim velike mogućnosti u kongresnom turizmu (kick - off), sportskom turizmu, aktivnom i avanturističkom turizmu, cikloturizmu, festivalskom turizmu kao i turizmu u vrijeme adventa gdje za sada prednjači Zagreb. Također, blaga klima i još uvijek relativno jeftine nekretnine mogu biti odskočna daska ka "floridizaciji" Hrvatske gdje bi EU umirovljenici provodili svoje umirovljeničke dane u zemlji koja nudi blagu mediteransku klimu i još uvijek je jeftinija od njihovih matičnih zemalja", kaže Rikard.

Pročitajte više