Lipik: razgovor o zaštiti od mina

Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje danas su u Lipiku s predsjednicima mjesnih odbora i lovačkih društava razgovarali o načinu zaštite od mina i minskoeksplozivnih sredstava te prikupljanju novih podataka o minskim poljima.

Zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić i predsjednik karlovačke podružnice HCR-a u sastavu kojeg su Lipik i Pakrac Damir Stojković istaknuli su su kako se u zadnja dva dana srpski povratnici omogućili da se dođe do zapisnika o 30 novih minskih polja na brdskom šumovitom prostoru između Lipika i Novske.

Stoga HCR, kako je rečeno, inzistira na još tješnjoj suradnji sa srpskim povratnicima, a od stanovnika na lipičkom području traži da poštuje upozorenja i oznake za minska polja.

Naime, prije nekoliko dana samo srećom nije strada stanovnik Subocke, sela nedaleko od Lipika, koji je, zanemarivši upozorenja, u potrazi za drvima ušao u miniranu šumu. U eksploziji zaostale protutenkovske mine potpuno je uništena prikolica, a vozač traktora na sreću nije ozlijeđen.

Netom prije sastanka požeško-slavonski župan Anto Bagarić i predstavnici HCR-a posjetili su obitelj Nenadović u Gaju čiji je 11-godišnji Josip prije 15-ak dana poginuo, nagazivši na zaostalu pješačku rasprskavajuću odskočnu minu oko 500 metara od kuća.

U ime Županije župan je obitelji Nenadović predao novčanu pomoć, a prije nekoliko dana pomoć su im predali i lipički i pakrački gradski predstavnici.

Do sada je na pakračkom području od mina smrtno stradalo 20, a na lipičkom pet ljudi. Po riječima predstavnika HCR-a, do 1995. i oslobođenja Hrvatske od mina su uglavnom stradavali vojnici i policajci, a zatim isključivo civili.

(Hina) xzsev ydd

Pročitajte više