Ljubičić: kod čak 43 posto od oko 7000 preventivno pregledanih osoba utvrđen određeni oblik patologije

Od 7328 osoba iznad pedeset godina koje su u prvih pet mjeseci bile na preventivnim pregledima u općoj medicini, kod čak 43 posto utvrđen je određeni oblik patologije, izvijestio je danas ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić, nakon sjednice Upravnog vijeća HZZOa. L

Uvođenje preventivnih pregleda za starije osobe, koje se dulje vrijeme nisu javljale svom liječniku bila je jedna od mjera Ministarstva zdravstva s ciljem jačanja preventive i ranog otkrivanja bolesti. Pregled je uključivao kontrolu krvi, tlaka i šećera, te kontrolu prostate, debelog crijeva i dojke.

Među više od 7000 pregledanih pacijenata njih 1612 upućeno je na daljnje liječenje, u najvećem broju zbog kardiovaskularnih bolesti, rekao je ministar.

Također je naveo da su liječnici opće medicine u prvih pet mjeseci ove godine pružili i 27.000 usluga u tzv. malim terapijskim postupcima, poput obrade rana i šavova, ispiranja uha itd. za koje su pacijenti dosad odlazili u bolnicu.

Na taj su način liječnici u primarnoj zaštiti zaradili dodatnih 500.000 kuna iznad svojih godišnjih limita, te znatno rasteretili bolnički sustav, rekao je Ljubičić.

Inače, Upravno vijeće Zavoda danas je razmotrilo i mogućnost da se lijek Lantus, za liječenje šećerne bolesti, koji je nedavno uvršten na listu lijekova za pacijente mlađe od 18 godina, proširi i na sve ostale dijabetičare.

Također je donesena odluka o uvođenju 24-satnog dežurstva hitne medicinske pomoći u Nacionalnom parku Plitvice, budući je do 15. lipnja tamo zabilježeno 200 intervencija hitne službe.

(Hina) xtmar yaz

Pročitajte više