Londonski napadači boravili u Pakistanu, vlada priprema strože zakone protiv terorizma

TROJICA od četvorice londonskih napadača samoubojica prošle su godine posjetili Pakistan, potvrdile su u ponedjeljak imigracijske vlasti u zrakoplovnoj luci u Karachiju u jeku velike potrage britanskih službi za logističarima londonskog napada.

Jedan napadač proveo je pet dana u jednoj od kontroverznih islamskih vjerskih škola u Lahoreu, što je potvrdio predstavnik te medrese.

Prema medijskim izvješćima od ponedjeljka, biokemičar iz Leedsa uhićen u Kairu potvrdio je da je imao veze s londonskim napadačima.

Britanska vlada i oporba u ponedjeljak su, nakon četverostrukoga bombaškog napada u Londonu u kojem je poginulo najmanje 55-ero ljudi, a 700 ranjeno, razmatrale nove, stroge protuterorističke zakone.

Shehzad Tanweed i Mohammad Siddiy Khan zajedno su 19. studenoga 2004. zrakoplovom preko Istanbula otputovali u Karachi, potvrdile su pakistanske vlasti. Obojica su otputovala dalje - u Lahore, gdje je Tanweer pohađao vjersku školu, medresu. Treći napadač samoubojica Haseeb Hussein u srpnju 2004. letio je preko Saudijske Arabije u Pakistan. Što su sve u Pakistanu radili i s kim su sve kontaktirali, još nije posve jasno.

Trojica od četvorice napadača u Londonu bili su britanski državljani pakistanskog podrijetla. Predstavnik medrese u Lahoreu potvrdio je da je Tanweer pohađao tu vjersku školu, ali je odlučno opovrgnuo da se ondje vojno uvježbavao.

Biokemičar Magdi al-Nashar (33), uhićen u Kairu, izjavio je da je jednom napadaču pomogao da dođe do stana u Leedsu, objavio je dnevnik "AL Ahram" pozivajući se na sigurnosne izvore. Tijekom saslušanja priznao je da je upoznao jednog od londonskih napadača u džamiji Sveučilišta u Leedsu. No, al-Nashar i dalje tvrdi kako s napadom nije imao nikakve veze. Diplomirani biokemičar već je nekoliko dana u pritvoru u Kairu.

U Londonu su u ponedjeljak nastavljene konzultacije ministra unutarnjih poslova Charlesa Clarka s predstavnicima oporbe o novim protuterorističkim zakonima. Vlada premijera Tonyja Blaira među ostalim želi da se i samo posjećivanje internetskih stranica s uputama za pravljenje bombi i izvođenje terorističkih napada smatra kaznenim djelom. Oporba je načelno dala svoj pristanak.

Ugledni Centar za političke studije "Chatham House" u Velikoj Britaniji objavio je studiju u kojoj ocjenjuje da je britansko sudjelovanje u iračkoj i afganistanskoj vojnoj intervenciji suodgovorno za terorističke napade u Londonu. Čvrsto partnerstvo Tonyja Blaira i američkog predsjednika Georgea Busha povećalo je opasnost od terorizma u Britaniji, stoji u izvješću "Chatham Housea". Ključni problem Velike Britanije u borbi protiv napada jest to što "kao partner, uz Sjedinjene Države, aktivno sudjeluje u ratu protiv terorizma", kaže studija.

Britanski ministri obrane John Reid i vanjskih poslova Jack Straw odlučno su odbili teze iz te studije. "Teroristi napadaju diljem svijeta, u zemljama koje su saveznice SAD-a i podupiru rat, ali i u zemljama koje s ratom nemaju nikakve veze", istaknuo je Straw. "Nećemo se ispričati zato što s međunarodnim partnerima, uključujući i SAD, sudjelujemo u operacijama koje se po našoj procjeni izvode i u interesu Velike Britanije i svijeta", rekao je Reid. 

Pročitajte više