Lov na ubojice Zorana Đinđića

PO NAJNOVIJIM podacima uhićeno je 8 članova kriminalne skupine "zemunski klan", koja je odgovorna za ubojstvo Zorana Đinđića, te još 48 osoba, a među njima i bivši šef Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije Jovica Stanišić i bivši komandant tzv. Crvenih beretki, Franko Simatović.

Srbijanski ministar policije Dušan Mihajlović izjavio je na konferenciji za novinare, da će policija uhititi sve osumnjičene za jučerašnje ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, te "likvidirati svakoga tko pruži otpor policiji".

U policijskoj istrazi dosad je uhićeno 48 osoba  koji su izravno ili neizravno povezani s atentatom, ali su glavni osumnjičenici još u bijegu, rekao je načelnik beogradskog MUP-a Milan Obradović.

Dodao je da srbijanska policija intenzivno radi na uhićenju svih umiješanih u atentat i da u tome ima i dobru suradnju sa policijama susjednih zemalja.

Korać je rekao da je veći dio skupine "zemunski klan" skriven.  

Glavnoosumnjičeni Milorad Luković Legija, bivši zapovjednik Jedinica za specijalne operacije, poznatijih kao "Crvene beretke" još je u bijegu.

U bijegu je i Dušan Spasojević zvani Šiptar, koji se uz Lukovića nalazi na čelu "vjerojatno najbolje organizirane bande na Balkanu, s milijunima eura koje su dobili od otmica", rekao je Korać. On je dodao da je ista skupina organizirala i neuspio pokušaj atentata na premijera Đinđića u veljači ove godine, na autocesti kod hale Limes u Novom Beogradu.

"To je skupina koja je povremeno pomagala državi u sukobima na prostoru Bujanovca i Preševa (na jugu Srbije), koja je imala kontakte u policiji i spremnost da ide do kraja", kazao je Korać. On je rekao da je ista skupina "imala svoje listove koje izdaje, novinare koje plaća, kao i ljude u sudstvu, posebno odvjetništvu".

Po Koraćevim riječima, Srbija je "tragična zemlja u kojoj reformatore ubijaju", a svrha ubojstva premijera Đinđića bila je destabilizacija države, nefunkcioniranje vlade i skupštine i raspisivanje novih izbora.

"Ta skupina očekuje da će na vlast doći tzv. patriotske snage, koje će imati razumijevanja za njihove ratne zasluge", kazao je Korać, dodajući da će "država ići do kraja i sačuvati kontinuitet reformi, iako će to biti teško bez premijera Đinđića, koji je bio nositelj reformi".

"Zemunski klan" odgovoran za ubojstvo Ivana Stambolića

Vlada Republike Srbije u sinoćnjem je priopćenju razotkrila "najveću zločinačku skupinu na prostorima bivše Jugoslavije", koja je osim za  ubojstvo Đinđića, odgovorna za otmicu i ubojstvo Ivana Stambolića u kolovozu 2000., atentat na Vuka Draškovića, kao i za stotine drugih teških krivičnih dijela.

"Ovo je obrana države, ova država će se braniti", sinoć je kazao Korać novinarima, dodavši da neće dugo trajati izvanredno stanje.

Vlada Srbije, potvrdio je Korać, za atentat na Đinđića i niz nerazrješenih ubojstava optužuje konkretnih 20 osoba, među kojima ističe Milorada Lukovića (Ulemeka) Legiju, bivšeg zapovjednika Jedinica za specijalne operacije, poznatije kao "Crvene beretke".

Optuženi su također Dušan Spasojević zvani Šiptar, Mile Luković zvani Kum, te Dejan Milenković zvani Bagzi, nedavno osumnjičen za pokušaj atentata na premijera Đinđića na putu ka beogradskom aerodromu (veljača ove godine). On je, međutim, pušten iz pritvora nakon samo dva dana, s obrazloženjem da je kaznena prijava sadržavala samo djelo protupravnog oduzimanja vozila i krivotvorenje isprava, a ne i atentata.

Osumnjičeni iz priopćenja Vlade, kako je novinarima kazao Žarko Korać, ovih su dana trebali biti uhapšeni. On je, međutim, istaknuo kako je "još širi krug ljudi koji stoje iza ovog atentata na premijera Đinđića".

Sigurnosno-informativna agencija (BIA) Vlade Srbije, prema Koraćevim riječima, shodno ustavnim i ostalim propisima, od trenutka uvođenja izvanrednog stanja u Srbiji nakon ubojstva Đinđića, ima proširene ovlasti, te će se prisluškivanje telefona i nadzor ostalih komunikacija moći obavljati bez sudskog naloga, a pritvor osumnjičenih moći će, mimo odredbi Zakona o kaznenom postupku, trajati i do 30 dana.

Priopćenje Vlade Republike Srbije objavljujemo u cijelosti:
 
Višemjesečna akcija Vlade Republike Srbije u borbi protiv organiziranog kriminala, imenovanjem specijalnog tužioca i uzimanjem izjava zaštićenih svjedoka - privedena je kraju. Tokom današnjeg dana trebao je biti potpisan nalog za hapšenje najveće organizirane kriminalne skupine na prostorima bivše Jugoslavije. Među desetinama krivičnih djela koja im se stavljaju na teret nalaze se i:

1. Otmica i ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića

2. Zločin na Ibarskoj magistrali

3. Pokušaj ubojstva Vuka Draškovića u Budvi

4. Nekoliko desetina otmica izvedenih u posljednjih nekoliko godina

5. Više od pedeset ubojstava počinjenih u Beogradu i drugim gradovima

6. Organizirana trgovina narkoticima i stvaranje mreže preprodavača narkotika na teritoriju bivše Jugoslavije i Europe

7. Korištenje terorističkih metoda i sredstava u međusobnim razračunavanjima koja su ugrozila sigurnost svih građana (bombaški napad na tvrtku Defense Road iz Zemun Polja)

8. Pokušaj ubojstva predsjednika Vlade Republike Srbije, dr. Zorana Đinđića, 21. veljače ove godine na dijelu autoputa kod hale "Limes"

9. Ubojstvo predsjednika Vlade Republike Srbije, dr. Zorana Đinđića, 12. ožujka u dvorištu zgrade Vlade

Ovu organiziranu kriminalnu skupinu, poznatiju kao "zemunski klan", čini oko 200 kriminalaca protiv kojih je do sada podnijeto više od 300 krivičnih prijava.

Vođe ovog klana su:

1. Milorad Luković, poznat kao Legija

2. Dušan Spasojević, poznat kao Šiptar

3. Mile Uković, poznat kao Kum

4. Vladimir Milisavljević, poznat kao Budala

5. Miloš Simović

6. Aleksandar Simović

7. Miladin Suvajdžić

8. Dušan Krsmanović

9. Milan Jurišić, poznat kao Jure

10. Saša Petrović

11. Zoran Vukojević, poznat kao Vuk

12. Dejan Milenković, poznat kao Bagzi

13. Nikola Bajić

14. Dragan Vujičić, poznat kao Bego

15. Mlađan Mićić, poznat kao Pacov

16. Srđan Mijailović

17. Đorđe Krsmanović

18. Loran Milić

19. Dragan Ninković, poznat kao Prevara

20. "Leo" ili "Leka"

Atentat na predsjednika Vlade Srbije dr. Zorana Đinđića predstavlja pokušaj ove skupine zaustavljanja započete borbe protiv organiziranog kriminala, kao i izbjegavanje uhićenja pripadnika skupine.

Prikrivanje iza patriotizma, pokušaj miješanja u politiku, povezivanje sa državnim strukturama, podmićivanje novinara, analitičara i javni napadi na Vladu Republike Srbije, posebno na njenog predsjednika - predstavljaju sredstva koja ova skupina koristi još od otkrivanja i uhićenja odgovornih za ubojstvo na Ibarskoj magistrali.

Ubojstvo predsjednika Vlade Republike Srbije predstavlja pokušaj ovog kriminalnog klana da se u zemlji izazove kaos, bezvlašće i strah, sve ono što je prirodni ambijent djelovanja ove skupine. U takvom okruženju, pozivajući se i prikrivajući iza patriotizma, pokušali bi zadobiti podršku nekih političkih struktura, a sve u cilju izbjegavanja odgovornosti za počinjena krivična djela.

Bez obzira na ogroman gubitak koji su Vlada i građani Srbije danas doživjeli, Vlada Republike Srbije će uz nesmanjenu odlučnost završiti započeti posao.

Odgovor države će biti jasan i nedvosmislen.

Uvođenje izvanrednog stanja je nužna mjera kojom će se zločinci privesti pravdi, a država obraniti od ove i svake slične grupe koja se usudi nasrnuti na demokratske institucije države Srbije.

Pročitajte više