Lučindanskim druženjem nastavljeni Dani crnogorske kulture

Dani crnogorske kulture u Hrvatskoj pod nazivom "Lučindanski susreti 2004." nastavljeni su danas u Zagrebu Lučindanskim druženjem na kojemu su predstavljene crnogorske knjige, filmovi i pjesničko stvaralaštvo.

Dani crnogorske kulture pod nazivom "Lučindanski susreti 2004.", koji se održavaju pod pokroviteljstvom hrvatskog ministra kulture, počeli su 16. listopada, a završavaju 6. studenoga.

U zagrebačkoj Kinoteci danas su se okupili predstavnici manjine iz Hrvatske i Slovenije, te sestrinskih društava crnogorskih Muslimana.

Osim pokrovitelja Susreta, ministra kulture Bože Biškupića, nazočni su bili i predstavnici hrvatske vlasti te dužnosnici Crne Gore, među kojima i ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović.

Trećeg, predzadnjeg vikenda u sklopu Dana predstavljena je knjiga "Diplomatska poslanstva u Crnog Gori" Stanka Roganovića i Marka Špadijera, "Deset godina u Gulagu" Savića Markovića - Štedimlije i film "Sumrak ili svanuće Lovćena".

Nastupile su folklorne skupine iz Kranja, Peroja, Rijeke i Zagreba.

Kulturno djelovanje je nenadoknadivo u očuvanju identiteta malih naroda u globalizaciji, rekao je predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr. Radomir Pavičević, ističući da takvim kulturnim susretima pozivaju na zajedništvo cijelu hrvatsku kulturnu javnost.

Crnogorski ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović rekao je kako "u težnji da Crna Gora vrati svoju punu državnost Crnogorci moraju naknadno naučiti mnogo o svojoj prešućenoj povijesti", a tome ih uče knjige kao što je ona o diplomatskim predstavnicima u Crnoj Gori.

"Mladi moraju znati da se ideja o našoj državnosti nije pojavila niotkuda, nego da je bila prisutna kroz našu povijest", istaknuo je Vlahović.

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske krovna je organizacija i nositelj aktivnosti nacionalne manjine u Hrvatskoj, rekao je Pavičević. Udruga ima podružnice u Zagrebu, gdje živi oko 1300 Crnogoraca, zatim u Rijeci, gdje živi oko 700 Crnogoraca, Splitu, gdje živi oko 800 Crnogoraca, Rovinju i Puli, te u Karlovcu.

(Hina) xiluc ymć

Pročitajte više