Lukić mora u Den Haag, moguće prepuštanje suđenja Sudu BiH

HAŠKI bjegunac Milan Lukić mora biti izručen Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju, a tek nakon toga može se očekivati odluka o eventualnom ustupanju njegova slučaja pravosuđu Bosne i Hercegovine, izjavio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik ureda ICTYa Matias Hellman.

"Jasno je da Milan Lukić mora biti prebačen u den Haag i to je ono što očekujemo", kazao je Hellman novinarima komentirajući nagađanja da bi Lukić iz ekstradicijskog pritvora u Argentini mogao biti izručen vlastima u Beogradu.

Hellman je podsjetio kako je je Tužiteljstvo ICTY-a nedavno zatražilo da Lukićev slučaj bude proslijeđen Sudu BiH odnosno njegovu odjelu za ratne zločine.

O tome će zatjevu Haaški sud, po njegovim rječima, odlučivati "u dogledno vrijeme".

U slučaju ratnih zločina počinjenih protiv nesrpskog stanovništva na području Višegrada u istočnoj Bosni ICTY je uz Milana Lukića optužio i njegova rođaka Sredoja te Mitra Vasiljevića koji je već osuđen i izdržava kaznu od 15 godina zatvora.

Milana Lukića optužnica tereti za iznimno okrutna ubojstva i nečovječno postupanje.

Najdrastičniji su slučajevi zatvaranja većih skupina Bošnjaka u kuće koje su potom bile zapaljene, podsjetio je Hellman.

U srpnju 1992. godine na taj je način zvjerski umorena skupina civila među kojima je bilo i sedamnaestoro djece starosti od dva dana do 14 godina.

Glasnogovornik ureda Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) Kevin Sullivan kazao je da je Lukićevo uhićenje u sadašnjem trenutku iznimno važno jer već nekoliko mjeseci nije bilo nikakvih konkretnih rezultata u privođenju optuženih za ratne zločine.

"Ovo je prvi put nakon tri mjeseca da je neki bjegunac uhićen", kazao je Sullivan.

Istaknuo je da se sada posebice od vlasti Republike Srpske očekuje da se više angažiraju i ispune svoj dio obveza vezanih za punu suradnju sa ICTY-jem.

Sullivan nije želio komentirati mogućnost da bi još neki od optuženih mogli biti izvan BiH odnosno područja bivše Jugoslavije kazavši kako bi to bile samo špekulacije.

Ministar za ljudska prava Srbije i Crne Gore zadužen za suradnju s Haaškim tribunalom Rasim Ljajić nedavno je izjavio da postoje dokazi da je uz umirovljenog policijskog generala Vlastimira Đorđevića, utočište u Rusiji pronašao i haaški optuženik Radoslav Zelenović.

Sarajevski "Dnevni avaz" je uz vijest o uhićenju Milana Lukića u Argentini u utorak objavio kako ga je ondje zapravo pronašla BIA, tajna policija SCG.

Ministar Ljajić je pak kazao u Beogradu kako je ovo uhićenje rezultat akcija "naših" službi sigurnosti koje navodno traju već devet mjeseci.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske je nakon potvrde o Lukićevu uhićenju i pozitivnoj identifikaciji proipćilo da je ta akcija rezultat "intenzivnog provođenja obavještajno-sigurnosnih i operativno-taktičkih mjera MUP-a RS te neposredne suradnje s policijama Srbije, Crne Gore i međunarodne zajednice".

MUP RS također ističe da je "zakon dostižan za sve" te da će se nastaviti provoditi puna suradnja s Haaškim tribunalom.

Stožer NATO-a u BiH u povodu Lukićeva privođenja priopćio je pak kako je to rezultat "izravnih pritisaka NATO-a, lokalnih vlasti i međunarodne zajednice s ciljem privođenja pravdi optuženih za ratne zločine".

Pročitajte više