Majčin dijabetes povećava opasnost od bolesti srca kod djece

DJECA čije majke boluju od dijabetesa suočena su s pet puta većom opasnosti od urođenih srčanih bolesti, priopćili su u četvrtak britanski liječnici.

Znanstvenici iz Kraljevske bolnice u Sunderlandu u sjevernoj Engleskoj to su zaključili nakon istraživanja provedenog na 192.618 novorođenčadi u razdoblju od 1995. do 2000.

Gotovo četiri posto djece majki dijabetičarki imalo je urođene srčane probleme poput transponiranih arterija, dok je takve djece kod majki koje nemaju dijabetes bilo manje od jedan posto.

"Dijabetes majke povezuje se s peterostrukim povećanjem opasnosti od kardiovaskularnih malformacija", navodi Ginny Birrell iz bolnice u Sundarlandu u izvješću objavljenom u časopisu Heart.

Ona je zajedno s kolegama predložila da se svim trudnicama s dijabetesom omogući poseban nadzor njihove još nerođene djece kako bi se moglo ustanoviti bilo kakav srčani poremećaj.

Na svakih tisuću djece, urođene srčane probleme ima između 6 i 8 djece, a u većini slučajeva uzrok nije poznat. Osim majčinog dijabetesa, opasnost od urođene srčane mane mogu povećati i rubeola, urođena bolest srca majke, oca ili braće te zloporaba alkohola ili droga tijekom trudnoće.

Pročitajte više