Mama: Vrtić djetetu kupio kekse od kojih je moglo umrijeti, ravnateljica se ne javlja

Nakon što je Index objavio fotografije hrane iz jednog zagrebačkog vrtića, za koju roditelji tvrde da je nejestiva, javila nam se majka djeteta iz tog vrtića koja tvrdi da su njenom alergičnom sinu kupili kekse koji sadrže jaki alergen, a zbog čije je konzumacije dijete moglo preminuti.

"Srećom da su me odgojiteljice nazvale jer bi mi dijete inače umrlo!"

Radi se o Dječjem vrtiću Vladimir Nazor, čija je ravnateljica jučer, nakon objave članaka Indexa, dala ostavku pa je povukla. Majka alergičnog djeteta (čiji su podaci poznati redakciji, ali ih zbog zaštite identiteta djeteta ne objavljujemo) tvrdi da je upravo ravnateljica nakon objave članaka sama otišla u trgovinu po hranu za njenog sina i kupila kekse, ali krive.

Naime, u prvoj dojavi koju je Index primio od nezadovoljnih roditelja bilo je, između ostaloga, navedeno da bi vrtić trebao nabavljati namirnice za djecu alergičare, no da su unatoč tome, svaki put kada bi usfalilo namirnica, govorili roditeljima da ih kupe sami.

"Dječak je alergičan na jaja, mlijeko i gluten. Gluten je najmanji problem, no na mlijeko ima četvrti stupanj alergije. U četvrtak je ravnateljica išla na brzinu rješavati sve probleme i osobno je u Konzumu kupila namirnice za moje dijete koje smo dosad šest mjeseci sami dostavljali. Srećom da su me odgojiteljice nazvale jer bi mi dijete inače umrlo! Donijela je kekse s maslacem, mlijekom i jajima. Ovo je užasan nemar i sramota", revoltirana je majka.

"Ravnateljica ne odgovara na mailove roditelja. Samo me nazvala da im donesem brašno"

Kaže i da ju ravnateljica nije kontaktirala ni odgovorila na mail koji joj je poslala istog dana. "Dan nakon incidenta me nazvala zdravstvena djelatnica, plakala je na telefon i ispričavala se zbog propusta. Ravnateljica ne odgovara na mailove roditeljima.

U ove 3 godine koliko su mi djeca u vrtiću jedini kontakt s ravnateljicom sam imala prije mjesec dana, kad me nazvala da me kaže da kupim bezglutensko brašno i dostavim ga u kuhinju jer nemaju s čim kuhati mom djetetu.

Poslala mail ravnateljici: "Znate li na što je moje dijete alergično? Vjerujem da imate popis"

Proslijedila nam je i mail koji je istog dana slala ravnateljici, uz fotografije keksa koje je kupila za njezinog sina:

"Danas ste, prvi put nakon što mi je dijete u vrtiću 6 mjeseci, poslali za njega kekse i kruh. Do sada smo sve sami kupovali i donosili (kruh, keksi, brašno, tjestenina). Znate li na što je moje dijete alergično? Vjerujem da imate popis - mlijeko, jaja, gluten, pšenica, orašasto.

Djetetu koje ima četvrti stupanj alergije na mlijeko ste poslali bezglutenske kekse s mlijekom, maslacem i jajima. Znate li pročitati alergene na proizvodima? Naime, vrlo je jednostavno - boldani su.

Jeste li svjesni svog nemara i toga što bi se dogodilo da je moje dijete pojelo samo jedan zalogaj tih keksa? Završio bi u bolnici s teškom anafilaktičkom reakcijom i to samo ako bi do bolnice stigao na vrijeme. Vjerujem da ste svjesni da su anafilaktičke reakcije smrtonosne?

Danas ste se nakon afere koja je počela odlučili iskazati i na brzinu riješiti sve probleme, a umjesto toga doveli ste moje dijete u životnu opasnost", napisala je u pismu.

Poslali smo upit ravnateljici

Index je poslao upit vrtiću u kojem smo ravnateljicu zamolili da komentira navode majke. Pitali smo ju je li zaista ona kupila krive kekse te ima li popis namirnica na koje je dijete alergično. Također smo ju pitali tko je zadužen za kupovinu namirnica za djecu alergičare te tko je donio odluku po kojoj su roditelji posljednjih šest mjeseci sami morali kupovati hranu, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo. 

Pročitajte više