Mandić: Sve presađene rožnice bile su testirane

SVE presađene rožnice ispitane su u Klinici za infektivne bolesti, gdje provjere rožnica obavlja i Lions Hrvatska očna banka, čiji je predsjednik Nikica Gabrić prozvao stručnjake Očne klinike da transplantiraju rožnice koje nisu prošle propisanu provjeru.

Mandić je novinarima rekao kako je Gabrić ozbiljno narušio ugled liječnika Očne klinike, te nepotrebno uznemirio operirane pacijente koji zovu tražeći objašnjenja.

"Odabrali smo metodu svježeg presađivanja, koju smo u našu kliniku prenijeli iz Njemačke i prilikom transplantacija se držimo svih potrebnih standarda", rekao je Mandić demantirajući Gabrića da se takve operacije u svijetu više ne rade.

"Svježe presađivanje rožnica daje bolje rezultate, a svi operirani pacijenti imali su zadovoljavajuće rezultate vida, bez ikakvih općih komplikacija", izjavio je Mandić dodajući kako je sve operacije izveo tim za transplantacije izvan radnog vremena, bez plaćenog dežurstva i publiciteta.

Mandić ističe da liječnici Očne klinike, zbog obavljanja svježih transplantacija koje treba učiniti u roku od 24 sata, rožnice nose na ispitivanje u Kliniku za infektivne bolesti kako bi dobili rezultate u roku nekoliko sati, dok preko Očne banke ta ispitivanja traju po nekoliko dana.

Istaknuo je da njegova klinika ne surađuje s Lions očnom bankom nakon 2002. godine, pošto im je od 20 rožnica nakon ispitivanja vraćena svega jedna, uz objašnjenje da su ostale zaražene virusima ili su neispravne zbog nekog drugog razloga.

Zajedno s ostalim liječnicima Očne klinike i v.d. ravnateljem KB-a Sestre milosrdnice Radoslavom Hermanom Mandić je ustvrdio da Gabrić "lažno uzbunjuje javnost i denuncira kolege te politikantski to koristi u sukobu s ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom, jer želi dobiti status žrtve".

Gabrić želi monopol nad transplantacijama rožnica, koje se osim na Svetom Duhu, gdje je i Lions očna banka, obavljaju još samo u KB-u Sestre milosrdnice.

Umjesto da se sve poduzme kako bi se presađivanje rožnica u Hrvatskoj radilo u više centara, s obzirom na listu čekanja od 300 pacijenata, prvo je ta djelatnost prekinuta u Splitu, a zatim u KBC-u Zagreb, upozorili su liječnici.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više