Martino: Izvješća o nigerskom uranu za Irak - mjehur od sapunice

VIJESTI o navodnom talijanskom informiranju američke tajne službe CIA-e glede nigerijsko-iračke kupoprodaje urana talijanski ministar obrane Antonio Martino ocijenio je za list ""Corriere della Sera" od utorka "mjehurima od sapunice".

Prema pisanju američkog lista "Time", talijanska je vlada iznijela "dokaze o nigerijskoj žutoj torti (yellow cake) na koncu 2001.", kako je nazvan uranijev oksid koji je iz Nigerije namjeravao, navodno, kupiti Irak za proizvodnju nuklearne bombe.

"Corriere della Sera" piše kako su novinari tog talijanskog lista došli do informacija da su papiri, koje je sakupila talijanska tajna služba SISMI, ocjenjeni u talijanskom ministarstvu vanjskih poslova "u biti nepovjerljivi, premda naizgled valjani". Prema tom izvoru, informacije koje je prikupila talijanska tajna služba o navodnoj kupoprodaji urana između Nigera i Iraka nisu bile vjerodostojne i nije ih se moglo uzeti kao takve, jer navodno nisu bile prikupljene iz izvora koji bi davali određenu sigurnost informaciji. Ipak, kako i u naslovu preko cijele stranice piše "Corriere della Sera", ti su papiri vezani za uran iz Italije upućeni saveznicima.

Martino potvrđuje kako je pokrenuta istraga o tome zašto i kako su ti papiri odaslani saveznicima, a parlamentarna komisija za nadzor nad tajnim službama trebala bi na sastanku predviđenom za srijedu zatražiti objašnjenja vlade.

Pročitajte više