MASAKR STAR PREKO 100 GODINA Nevjerojatna istinita priča o najgorem napadu medvjeda u japanskoj povijesti

Foto: Babi Hijau via Wikimedia Commons

THE VINTAGE NEWS u nedavnom članku izvještava o krvoločnom napadu medvjeda na jednom od japanskih otoka na početku 20. stoljeća. U nastavku prenosimo dijelove njegovog članka.

Hladne zime 1915. godine u Sankebetsuu Rokusenu Sawi, 29 kilometara udaljenom od zapadne obale japanskog otoka Hokaido, pojavio se novi neprijatelj, drugačiji od carske Njemačke s kojom se Japan tada borio - golemi smeđi medvjed. Probudio se ranije iz hibernacije i zbog gladi je počeo ubijati sve na što je naišao.

Prvi susret s medvjedom sredinom studenog bio je bezazlen. Ukrao je nešto kukuruza obitelji Ikeda, a oni se nisu uplašili jer su susreti s divljim životinjama tada bili uobičajeni. No 20. studenog opet se pojavio, pa je poglavar obitelji pozvao sina i prijatelje iz susjednog sela u pomoć. Uspjeli su ga upucati 30. studenog, ali samo su ga ranili. Slijedili su ga do planine Onishika, ali nisu ga ulovili. Vjerovali su da se neće vratiti zbog toga što su ga pucnjevi uplašili.

Nije bilo gotovo

No medvjed se pojavio ujutro 9. prosinca u domu obitelji Ota. Žena poglavara obitelji, Abe Mayu, čuvala je dijete Hasumi Mikio, koje nije bilo njezino. Medvjed je ušao u kuću, ubio dijete i odvukao Mayu. Skupina za potragu pronašla je njezine ostatke u šumi, a medvjeda su i ovaj put uspjeli samo raniti.

Otada je u selu počela vladati panika. Brojni su seljani bili naoružani i čekali medvjeda u kući obitelji Ota, a dodatnih je 50 stražara čekalo kod njihovih susjeda, obitelji Miyouke. Medvjed se pojavio u dvorištu obitelji Ota, otjerali su ga pucnjevima, a ono što je uslijedilo nije nitko očekivao.

U kući obitelji Miyouke bilo je nekoliko žena s djecom, uključujući i Miyoukeovu ženu Yayo. Kako su stražari bili u susjednom dvorištu, bile su nezaštićene pa je medvjed uspio ući u kuću i napasti ih.

Ubio je dijete koje je Yayo nosila na leđima, napao je stražara, a poginula je još jedna trudnica i nekoliko djece. Yayo je pobjegla i upozorila čuvare koji su se vraćali iz neuspješnog lova. Rasporedili su se oko kuće, ali nisu ga uspjeli upucati jer su se bojali da zbog metaka ne strada netko od njih. Samo je dvoje djece preživjelo napad.

Kada je poglavar obitelji Miyouke doznao za tu tragediju, kontaktirao je Yamamota Heikichija, profesionalnog lovca na medvjede. On je smatrao da bi to mogao biti medvjed Kesagake ("dijagonalni rez od ramena") koji je već navodno ubio tri žene, ali odbio je Miyoukeovu zamolbu rekavši da više ne radi.

Potjera

Ipak se, nakon nagovaranja, dva dana kasnije pridružio vladinom timu snajperista koji su namjeravali uloviti i ubiti tog medvjeda. Medvjed je opet 13. prosinca ušao u kuću obitelji Ota i oteo im svu zalihu hrane, a tako je napravio i u još osam kuća prije nego se vratio na planinu.
Skupina za potragu proširila se na 60 ljudi. Uspjeli su raniti medvjeda, a Yamamoto, koji je poznavao Kesagakeove navike, uspio ga je pratiti i pronaći pod stablom japanskog hrasta. Odlučio mu se približiti s još jednim čovjekom. Kad su došli na 20 metara udaljenosti od medvjeda, uspješno je pogodio medvjeda ravno u srce, a zatim i u glavu. Zvijer je imala 340 kilograma i bila je visoka gotovo tri metra.

Ubrzo nakon toga, Rokusen Sawa postao je grad duhova jer su seljani pobjegli zbog straha od daljnjih napada medvjeda.

Smatra se da se navedeni medvjed probudio iz sna ranije zbog gladi i zato postao agresivniji, a usto su se u toj regiji i krčile šume pa su medvjedi, kojima je nestalo izvora hrane, došli bliže ljudima.
Važno je napomenuti da medvjedi inače ne ubijaju ljude, osim ako im ne smetaju na putu do hrane ili kako bi zaštiti mladunce. U Rakusen Sawi danas se na mjestu napada nalazi šumski hram, a u sjećanje na one koji su poginuli, priča je predstavljena autentično u rekonstruiranoj kući iz tog razdoblja.

Pročitajte više