mateo peroli predstavio izborni program za zastupnika albanske manjine

Kandidat Zajednice Albanaca Osječkobaranjske županije Mateo Peroli kazao je, predstavljajući svoj izborni program na HTVu, da će se, ako uđe u Sabor, zalagati za rješavanje brojnih manjinskih problema, ali i problema hrvatske aktualnosti.

Pozivajući svoje sunarodnjake da izađu na izbore na kojima se po prvi puta može birati i predstavnik albanskog naroda u Hrvatskom saboru, Peroli je ustvrdio da je donošenjem Ustavnog zakona o pravima i slobodama nacionalnim manjinama stvoreno povoljno ozračje za rješavanje brojnih problema tog segmenta društva.

Peroli bi se u Saboru zalagao za formiranje i djelovanje nedavno izabranih manjinskih institucija, te za uspostavu gospodarskih i kulturnih odnosa s matičnim zemljama nacionalnih manjina. Zalaže se i za formiranje komisije za rješavanje statusnih problema nacionalnih zajednica nastalih zbog Zakona o državljanstvu, kao i za rješavanje problema radnog prava i stambenih odnosa.

U tzv. općem političkom programu Peroli je ukazao na potrebu rješavanja nezaposlenosti i duboke socijalno-ekonomske krize koja, kao je rekao, duboko nagriza brojne društvene strukture.

Nova vlast trebala bi pojačati poticaje za razvoj agrara, turizma, male privrede i obrtništva kao najvažnijih privrednih grana, čime bi se, smatra, djelomično riješio i problem pada standarda najširih slojeva pučanstva. Smatra i da se treba promijeniti stupanj skrbi za mlade, te nesigurnost umirovljenika.

(Hina) am jn

Pročitajte više