Matijašević za Index: Upad u TDZ je sumrak demokracije

OZREN MATIJAŠEVIĆ, predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) bio je u četvrtak navečer u prostorijama Tvornice duhana Zagreb (TDZ) kada su pripadnici interventne policije došli nasilno izbaciti radnike. Kako je akcija policije tekla, doznali smo iz prve ruke.

"Nažalost, nakon cjelodnevnog pregovaranja hrvatska policija je išla na radnike. Žao mi je što su i policiju i Vladu instrumentalizirali da su "kriminalci", koji nikad nisu imali želju postići dogovor da se na miran način riješi ovo pitanje." - kazao je u razgovoru za Index Ozren Matijašević.

Predsjednik HUS-a tvrdi kako je policija provela akciju bez upotrebe sile, te da nitko od radnika nije ozbiljnije ozlijeđen.

"Žao mi je što je došlo do toga da policija ide na radnike. Jučerašnji čin je sumrak demokracije. Bio sam na dva metra od vrata koja su specijalci razbili. Vidi se da su maksimalno spremni i izvježbani i niti u jednom trenutku nisu prekoračili ovlasti." - kazao je predsjednik HUS-a.

"Nitko od radnika nije pružio policiji nikakav otpor, a sretni smo što je završilo bez ozbiljnih posljedica. S obzirom da četiri mjeseca traje herojska borba radnika, nekim ženama koje su bile na izmaku snage, je pozlilo. Nije ugodno vidjeti razjarene policajce. Žao mi je što svoju snagu ti mladići ne upotrebljavaju protiv kriminalaca i dilera droge, već su je morali demonstrirati protiv radnika." - istaknuo je Matijašević.

Prvi čovjek HUS-a bio je tijekom akcije u direktnom kontaktu s ministrom Kirinom, te je od njega dobio garancije kako protiv njih neće biti pokretani nikakvi prekršajni postupci.

Jedan od radnika se u strci srušio niz stepenice, jer zgrada nije osvijetljena i nema struje, te je nakon pada prevezen u Traumatološku bolnicu u Zagrebu. Doznajemo kako mu je stanje stabilno, srećom nije ništa slomio, ali je zadržan na promatranju.

Tekst, foto: Srđan Hebar

Pročitajte više