May: Prijevremenim izborima izbjeći će se poklapanje s krajem pregovora s EU-om

Foto: Hina

BRITANSKA premijerka Theresa May izjavila je da će se održavanjem prijevremenih izbora 8. lipnja umjesto čekanja do 2020. izbjeći situacija u kojoj bi se istodobno suočila s ključnim razdobljem u pregovorima s EU-om i izborima kod kuće.

Prema planiranom rasporedu, očekuje se da će Britanija formalno izaći iz Europske unije u ožujku 2019. Prijevremeni izbori u lipnju značili bi da se May neće morati ponovno suočiti s biračima do 2022. što joj daje više prostora pri kraju pregovora o Brexitu.

"Ako pogledate raspored, kada bi izbori bili 2020. mi bi se približili najvažnijem dijelu pregovora, na kraju pregovora, onome što bi bio uvod u opće izbore", kazala je ona u intervjuu za BBC.

Neće se održati drugi referendum o članstvu u EU

Također je rekla da će izbori omogućiti Britaniji da osnaži svoju poziciju u pregovorima s EU-om te da će održavanje izbora sada pružiti stabilnost na duže vrijeme.

May je naglasila da neće biti drugog referenduma o članstvu u Europskoj uniji.

Ona smatra da je moguće završiti pregovore o Brexitu u roku od dvije godine.

Tijekom kampanje neće sudjelovati u televizijskim sučeljavanjima

"Istinski vjerujem da je održavanje prijevremenih izbora u nacionalnom interesu", istaknula je premijerka dodajući da u predizbornoj kampanji neće sudjelovati u televizijskim sučeljavanjima.

May je objavila da njezina vlada planira raspisati prijevremene parlamentarne izbore za 8. lipnja ove godine, istaknuvši da je to jedini način da se zajamči politička stabilnost tijekom Brexita.

Preostale političke stranke u britanskom parlamentu protive se planu vlade o Brexitu, te su najavljivali da će ga blokirati na svakom koraku, što ugrožava britansku pregovaračku poziciju u Bruxellesu, istaknula je May.

"Naši politički protivnici misle da će zbog slabe većine naše vlade oslabiti i naša odlučnost i da će nas natjerati da promijenimo smjer. No u krivu su", rekla je premijerka, zaključivši kako je zbog toga potreban novi izlazak na birališta.

"Izbori su jedini način da osiguramo stabilnost tijekom procesa izlaska iz EU-a", naglasila je May.

Danas odluka Donjeg doma o prijevremenim izborima

Donji dom britanskog parlamenta danas odlučuje o prijedlogu premijerke za održavanjem prijevremenih izbora. Za taj zahtjev potrebne su dvije trećine zastupničkih glasova, zbog čega je May pozvala oporbu da podrži njezin prijedlog.

May je premijerka postala nakon što je Velika Britanija prošlog lipnja glasala za izlazak iz Europske unije, te joj ankete trenutno daju veliku prednost pred oporbom. Oko 50 posto birača smatra da je ona najbolji izbor za vođenje države, piše Reuters. Jeremy Corbyn je kao čelnik laburista, glavne oporbene stranke, u istoj anketi dobio oko 14 posto podrške.

Pročitajte više