"Mečelj" preuzeo Željezaru Sisak

KOORDINATORICA stečajnog postupka u Željezari Sisak d.d. Blanka Orešić Andučić izjavila je "da je ugovor o prodaji Željezare Sisak ruskom Mečelju danas stupio na snagu i da je Mečelj od danas preuzeo Željezaru i njezinih 1700 radnika sa svim obvezama, pravima i rizicima".

Istaknula je da je stečajna uprava ispunila u ime prodavatelja i hrvatske strane sve ugovorne obveze iz kupoprodajnog ugovora od 6. veljače s aneksima od 20. veljače i 7. ožujka, te je ugovor danas stupio na snagu. Stečajna će uprava, po njezinim riječima, radnicima Željezare isplatiti plaće za 16 dana ožujka, i to kada se ostvare prihodi od prodaje rezervnih dijelova i sirovina novom vlasniku.

Direktor "Mečelj Željezare" Nasibulla Mukhatdinov danas je održao prošireni kolegij sa svim direktorima poslovnih centara i stručnih službi kako bi se dogovorio način rada, a posebno dinamika pokretanja proizvodnje. Zbog sjednice kolegija Mukhatdinov, prema informacijama iz njegovog ureda, danas nije imao vremena za izjavu novinarima, ali je najavio da će konferenciju za novinstvo održati idućih dana.

Novinarima, koji su jutros bili nazočni skupu zaposlenika Željezare Sisak i Remonta Caprag na glavnom ulazu u tvornicu, gdje su radnicima isplaćene obračunske liste minimalnih plaća za siječanj i veljaču, te gdje su im uručene obavijesti o prenošenju njihovih ugovora o radu na novog vlasnika, tvrtku "Mečelj Željezaru" d.o.o. Sisak, nije bio dopušten ni ulazak u tvornički krug i snimanje podjele obračunskih lista za plaće po pogonima.

Rukovoditelj Službe osiguranja Roko Nikolić rekao je novinarima da za ulazak i snimanje nije dobio odobrenje direktora Mukhatdinova.

"Mečelj Željezara" danas je, nakon preuzimanja Željezare i njezinih 1700 radnika, na posao pozvala 200-tinjak radnika pogona Čeličana i Valjaonica bešavnih cijevi, te 90-ak radnika Remonta Caprag koji će raditi na pripremi proizvodnje u tim pogonima. Do kraja ovoga mjeseca novi će vlasnik na posao pozvati 550-ak radnika, a do početka lipnja svih 1700 radnika. Radnici na čekanju primat će 80 posto svojih plaća.


Pročitajte više