Međunarodna blamaža: Propala Uskokova akcija protiv krijumčara droge iz Južne Amerike!

PROPALA je velika Uskokova akcija kojom se trebao raskrinkati međunarodni lanac krijumčara droge iz Južne Amerike! Index donosi kronologiju blamaže Uskoka, koji unatoč dojavi nije uspio pronaći inkriminirajuće dokaze protiv četvorice stranih državljana koji su prije tri dana uhićeni na širem splitskom području.

Ukrajinac i Rus u Bolu

Orel Volodymyr, 73-godišnji Ukrajinac, koji je s Bermuda prema Azorima isplovio u rujnu prošle godine, uhićen je u Bolu na Braču na 11-metarskoj jedrilici Oberig kojom je preplovio Atlantik.

Volodymyru se nakon isplovljavanja s Bermuda izgubio svaki trag. Portal Caribdaily je 23. siječnja pisao o zabrinutosti njegove obitelji u Ukrajini. Nije ni čudo, jer je Volodymyr prema luci Horta krenuo sam preko Atlantika.

Ispostavilo se ipak da razloga za brigu nisu imali. Nakon što je koncem siječnja Oberig viđen kako plovi u visini španjolske Cartgene u relativnoj sigurnosti Mediterana, Volodymyr je uplovio u hrvatske teritorijalne vode. Pristao je u Bolu, i to bez prijave nadležnim tijelima.

Na jedrilicu mu je banuo policijski Uskok. Očito nije bio problem samo u nezakonitom prelasku državne granice. Na brodu, međutim, nije nađeno ništa sumnjivo pa je Ukrajinac protjeran iz Hrvatske samo zbog nezakonitog boravka i ilegalnog prelaska granice. Dobio je zabranu ulaska u RH od godine dana. O slučaju je izviješten ukrajinski konzulat.

Uskok je u Bolu "pokupio" i 21-godišnjeg Rusa Vladimira Borodu. On je u Hrvatsku ušao prije tri mjeseca preko zračne luke Pleso. U Bolu je iznajmio apartman. I njega su "dokačili" samo za nezakonit boravak. Ništa više. I on je protjeran iz RH na godinu dana.

U Podstrani Mađar i Litavac

Samo koji kilometar dalje, na obali, u Podstrani kod Splita, Uskok je uhitio jednog Mađara te Litavca s panamskom putovnicom Dariusa Antanasa Povilaitisa Torresa. Mađara su pustili jer ni protiv njega nije bilo nekih dokaza, dok je Torres strpan u pritvor isključivo zbog tjeralice iz Perua zbog trgovine drogom i pripadnosti kriminalnoj organizaciji.

Pretpostavlja se da je upravo dojava o većoj količini droge pokrenula Uskokovu akciju. U Bol je stigla jedrilica s Kariba, u Podstrani se "našao" internacionalac tražen u Južnoj Americi zbog šverca narkotika. Teško da se moglo raditi o pukoj koincidenciji. Problem je samo što Uskok nije ništa pronašao tako da se družina, sa izuzetkom Torresa, izvukla iz Hrvatske bez ikakvih ozbiljnijih posljedica.

Ako ništa drugo, Uskokova akcija konačno je skinula misterij oko Volodymyrovog nestanka na Atlantiku. Kako je krenulo, vjerojatno bi ga proglasili još jednom žrtvom Bermudskog trokuta. Sada neće. Zahvaljujući Uskoku.

Pročitajte više