Međunarodna radionica "Judaizam, kršćanstvo i islam"

U ORGANIZACIJI zagrebačkoga Instituta "Vlado Gotovac", Međunarodnog foruma Bosna i Helsinškog odbora za ljudska prava iz Beograda, u Zagrebu je danas počela dvodnevna Četvrta međunarodna radionica "Judaizam, katoličanstvo, pravoslavlje i islam: kultura, ljudska prava i demokracija".

Kako su rekli na današnjoj konferenciji za novinare priređivači, cilj je radionice da se promjenom znanja o odnosima različitih političkih i kulturnih utemeljenja utječe na promjenu stajališta i ponašanja koja sudjeluju i snaže društvene napetosti i netoleranciju.

U sklopu međunarodne radionice bit će organizirana tri tematska stola na kojima će se raspravljati o etnonacionalizmu i razaranju kulturnog pamćenja, tradicijskom i modernom utemeljenju tolerancije te o nacionalizmu, politici i kulturi.

O značenju te radionice govorio je predsjednik Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmut Čehajić, koji je naglasio važnost utjecaja religija na jačanje dijaloga nakon svih zbivanja u proteklih desetak godina.

Radionica će pokazati razotkrivanje različitih predrasuda koje su povezane sa zloporabom religije, a tiču se modernog i tradicijskog u religiji. To se posebno odnosi na izgradnju ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, rekao je.

Mile Babić, profesor sarajevske Franjevačke teologije, istaknuo je važnost međureligijskog dijaloga, odnosno ekumenizma kao velikog svjetskog projekta u današnjem pluralističkom svijetu.

Ivo Banac zauzeo se za načelo snošljivosti među narodima, rekavši da je to još prosvjetiteljska ideja.

"Kada se govori o izvoru sukoba među religijama, moramo naći dosljednije pobornike ideja koji će u pluralnosti društva zagovarati toleranciju, dijalog i snošljivost", rekao je Banac.

Radionica će okupiti 30-ak sudionika, a održavat će se u prostorijama Hrvatske matice iseljenika.

Prva međunarodna radionica održana je u prosincu 2001. godine u Sarajevu, druga 2002. u Jeruzalemu, a treća koncem prošle godine u Sarajevu.

Pročitajte više