MEĐUNARODNI SIMPOZIJ "OBITELJ U SREDIŠTU CRKVE I DRUŠTVA"

Hrvatska biskupska konferencija (HBK) i biskupske konferencije Češke, Austrije i Mađarske, u suradnji s biskupskim konferencijama BiH, Slovačke, Slovenije i Poljske, organizirale su međunarodni simpozij "Obitelj u središtu Crkve i društva novi izazovi u pastoralu braka i obitelji" koji je poslijepodne otvoren u Zagrebu.

Tim se simpozijem HBK pridružuje proslavi Srednjoeuropskog katoličkog dana (SEKD) koji se tijekom prošle i ove godine održava u zemljama srednje Europe pod motom "Krist - nada Europe". Srednjoeuropski katolički dan završava velikim hodočasničkim skupom u austrijskom svetištu Mariazellu, koji će se održati od 21. do 23. svibnja ove godine.

Zagrebački nadbiskup i predsjednik HBK kardinal Josip Bozanić rekao je kako će ovim skupom biskupske konferencije zemalja srednje Europe nastojati pokazati da je obitelj čvrsto uporište evangelizacije novih naraštaja.

Dodao je da je Crkva u Hrvata uočila važnost obitelji u životu Crkve i naroda, te je podsjetio da je i 100. apostolsko putovanje izvan Italije Svetoga Oca u Hrvatsku prošle godine bilo održano pod motom "Obitelj - put Crkve i naroda".

Predsjednik Vijeća HBK za obitelj, krčki biskup Valter Župan naglasio je kako Crkva potpomaže da se ponovno otkriju moralne vrijednosti obitelji na kojima se temelji život svake mlade osobe.

Predsjednik Hrvatskog odbora Srednjoeuropskog katoličkog dana mons. Vlado Košić izrazio je zadovoljstvo što je simpozij okupio velik broj sudionika te je kazao da je to sedmi simpozij u sklopu obilježavanja SEKD-a.

Pozvao je sudionike kongresa da se bolje upoznaju s Crkvom u Hrvata, rekavši kako Hrvatska ima 87 posto katolika, te da ta brojka svjedoči kako je Crkva u Hrvata živa. Ona je kroz stoljeća, a naročito u prošlom stoljeću, imala neustrašive svjedoke vjere - na prvom mjestu zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca, rekao je.

Hrvatska se povijest izgrađivala s poviješću zemalja srednjoeuropskog kruga, a kršćanstvo je tom krugu dalo poseban pečat te i dalje moramo ustrajati na putu očuvanja kršćanskog identiteta u ovom dijelu Europe, rekao je Košić.

O radu simpozija, sadržajima i ciljevima govorio je dr. Pero Aračić, koji je najavio da će se skup održavati kroz radionice u kojima će se raspravljati o pripravi za brak, izgradnji roditelja, pastoralu rastavljenih, zakonodavstvu o braku i obitelji, obiteljskom, društvenom i crkvenom odgoju, dijalogu, obitelji i ovisnosti, partnerstvu i seksualnom odgoju, bračnom, obiteljskom i životnom savjetovanju, djelovanju nezaposlenosti na obitelj, o braku i obitelji iz perspektive djece, te o obitelji i siromaštvu.

Simpozij se nastavlja sutra i u nedjelju, a završava donošenjem rezolucije simpozija te misom u zagrebačkoj katedrali koju će u 11,30 sati predvoditi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

(Hina) xta yln

Pročitajte više