Mesić: Hrvatska svojim građanima već nadoknađuje ratnu štetu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić odbacio je  izjavu srpskog premijera Zorana Đinđića da Hrvatska Srbiji treba platiti ratnu štetu.

´Hrvatska prije svega nikoga nije protjerala, a svim hrvatskim građanima kojima su u ratu srušene kuće, one će biti obnovljene´, rekao je Mesić. ´Prema tome Hrvatska svojim građanima već nadoknađuje štetu učinjenu za vrijeme rata´, dodao je.

´Međutim, ako se dokaže da je Hrvatska samo jednu kuću srušila u Srbiji, onda možemo o tome razgovarati´, rekao je Mesić prilikom obilaska izložbe Branka Suhog u Kabinetu grafike HAZU-a.

Đinđić je za današnje banjalučke ´Nezavisne novine´ rekao da je Hrvatska dužna ´možda i 150 milijardi eura jer je 200.000 ljudi iz istočne i zapadne Slavonije, ni krivih ni dužnih, MIG-ovima i mitraljezima izbacila iz njihovih kuća´.

Srpski premijer to je rekao nakon nedavne izjave hrvatskog predsjednika, objavljene u istom listu, da Srbija treba Hrvatskoj platiti ratnu odštetu u iznosu od 15 milijardi eura.

Upitan hoće li slučaj Sunčanog Hvara ugroziti vladajuću koaliciju predsjednik Mesić je izrazio uvjerenost da se to neće dogoditi i da će se stranke koalicije uspjeti dogovoriti.

Osim izložbe Branka Suhog, predsjednik Mesić večeras je obišao i izložbe slikara Antuna Motike u Klovićevim dvorima te izložbu Josipa Vanište u Galeriji Forum.

Pročitajte više