MESIĆ I KWASNIEWSKI: POLJSKA PODUPIRE RH PREMA EUROPI I NATO-u (dulja

Predsjednici Hrvatske i Poljske Stjepan Mesić i Aleksandar Kwasniewski kazali su u subotu u Zakopanima da Poljska podupire hrvatska nastojanja prema europskim integracijama i NATOu i da bi na tome putu mogla lobirati za Hrvatsku.

Dvojica predsjednika održala su konferenciju za novinare nakon sastanka u poznatom zimovalištu Zakopanima u sklopu dvodnevnog radnog posjeta hrvatskoga predsjednika Poljskoj.

Poljska ´podržava hrvatska nastojanja prema europskim integracijama i NATO-u´, istaknuo je Kwasniewski nakon sastanka.

´Naši odnosi su na vrlo visokoj razini... Ne samo politička već i gospodarska suradnja stalno napreduje, osobito od trenutka kad je Mesić postao predsjednik Hrvatske´, rekao je Kwasniewski.

Sa svoje strane hrvatski je predsjednik kazao da između Hrvatske i Poljske nema ´nijednog otvorenog pitanja ali da postoje zajednički ciljevi´.

´Razgovarali smo i o tome da Poljska i predsjednik Kwasniewski budu lobisti za ulazak Hrvatske u Europu´, rekao je Mesić.

´Visoko ocjenjujemo promjene u Hrvatskoj u oblasti izgradnje pravne države, reforme vojske i osiguranja ljudskih prava i sloboda´, kazao je nadalje Kwasniewski.

Odgovarajući na novinarska pitanja o perspektivama ulaska Hrvatske u Europsku uniju i slučaju optuženog generala Janka Bobetka, Mesić je rekao da će Hrvatska u veljači podnijeti molbu za članstvo u EU, te da bi do 2007. mogla postati punopravnom članicom.

´Što se tiče generala Bobetka, ovisi o liječnicima hoće li on moći odgovarati na pitanja koja mu može postaviti Haaški sud´, rekao je Mesić.

Mesić i Kwasniewski trebali bi kasnije u subotu u zimovalištu Zakopanima prisustvovati natjecanju svjetskog Kupa u skijaškim skokovima.

U povodu subotnjeg natjecanja u skijaškim skokovima, u kojem je jedan od favorita i poljski skakač Adam Malysz, Mesić i Kwasniewski su se osvrnuli i na sportske uspjehe hrvatskih skijaša Janice i Ivice Kostelić.

´Adam će danas imati jednog navijača više´, rekao je Mesić, na što je Kwasniewski, podsjetivši prisutne na tri zlatne olimpijske medalje Janice Kostelić, uzvratio: ´Kostelić Janica, slaloma kraljica´.

Posjet Mesića Poljskoj potvrđuje stalni uspon odnosa između dvije zemlje. Hrvatska i Poljska potpisale su dvadesetak bilateralnih ugovora s područja gospodarstva, kulture, prometa i turizma, a krajem 2001. potpisan je i Ugovor o slobodnoj trgovini.

Hrvatskoj su osobito zanimljiva iskustva Poljske u pregovorima o ulasku u EU i NATO, te u prilagođavanju njezina zakonodavstva standardima Europske unije.

Poljska je od 1999. punopravna članica Sjevernoatlantskog saveza, a na Summitu EU u Kopenhagenu u prosincu prošle godine pozvana je u članstvo Unije zajedno s još 9 zemalja kandidata.

Službena Varšava redovito je i prilikom ranijih susreta poljskih i hrvatskih dužnosnika izražavala spremnost pružiti svu pomoć Hrvatskoj u njezinim nastojanjima u približavanju EU i NATO-u.

Uz Mesića u hrvatskom izaslanstvu u posjetu Poljskoj nalaze se i savjetnik predsjednika za obranu i vojna pitanja Imra Agotić, te pomoćnik savjetnika za vanjsku politiku Tomislav Car.

Pročitajte više