Mesić primio izaslanstvo većinskih vlasnika PPK "Valpovo"

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo većinskih vlasnika PPK "Valpovo", priopćeno je iz Ureda predsjednika RH.

Razmotrena je vrlo složena situacija u PPK "Valpovo" i u gradu Valpovu, a izaslanstvo je izvijestilo Mesića o prijedlozima za rješenje situacije u kombinatu, koja je nastala stjecanjem dionica od strane tvrtke "Novocommerce", navodi se u priopćenju.

Tijekom sastanka razmotrene su moguće varijante rješenja toga problema u okviru pravnog sustava Republike Hrvatske, te je formulirano nekoliko modela mogućeg rješenja.

Dvije varijante rješenja trebale bi biti prihvaćene od svih strana u sporu, a utemeljene su na važećim propisima, ističe se u priopćenju.

Tijekom razgovora također je upozoreno da se izvršna vlast ne bi smjela miješati u rad drugih institucija državne vlasti, pa niti u rad USKOK-a ili sudbene vlasti.

Hrvatski fond za privatizaciju pripremit će konkretne prijedloge u okviru dva predložena modela, kako bi se na toj osnovi tražilo dogovorno rješenje te izbjegli dugotrajni sudski procesi u zemlji i inozemstvu.

Stanje u PPK "Valpovo" može se riješiti suradnjom svih institucija pravne države, a najvažnije je da se spor riješi na miran način kako bi se stvorile pretpostavke za nesmetano odvijanje proizvodnje u "Valpovu", stoji u priopćenju.

U sastavu izaslanstva iz Valpova bili su predsjednik Udruge malih dioničara Andrija Križanec, predsjednik Udruge dioničara Zdravko Biroljević, glavni sindikalni povjerenik Zdravko Turčinović, predsjednik Izvršnog povjerenstva Stožera za obranu PPK "Valpovo" Branko Srakić i pomoćnik Uprave za pravne, kadrovske i dioničke poslove Marica Srakić.

Uz predsjednika Mesića na sastanku su bili ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, savjetnik predsjednika za gospodarstvo Dubravko Radošević, savjetnik predsjednika za unutarnju politiku Igor Dekanić, pomoćnik ministrice pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Vanja Bilić, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Miljenko Fičor, v.d. ravnatelja Hrvatskog fonda za privatizaciju Krešimir Starčević, predsjednik Uprave Središnje depozitarne agencije Vesna Živković i pročelnica Odjela za pravne i opće poslove Ureda predsjednika Jasna Prka.

Iz Vladina Ureda za socijalno partnerstvo najavljeno je da će se u petak, 14. studenoga, u Uredu sastati predstavnici udruga dioničara PPK "Valpovo", Hrvatskog fonda za privatizaciju i najvećeg pojedinačnog dioničara, tvrtke "Novocommerce", kako bi se pokušalo riješiti probleme oko vlasničkog stanja u "Valpovu".

Pročitajte više