Mesić primio vjerodajnice veleposlanika Nigerije i Čilea

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić primo je u utorak vjerodajnice Gershona J. Guyita, veleposlanika Savezne Republike Nigerije u RH i Manuela Atrie Rawlinsa, veleposlanika Republike Čile u RH, priopćio je Ured predsjednika.

Uručujući vjerodajnice, nigerijski veleposlanik čestitao je predsjedniku Mesiću i građanima Hrvatske na prihvaćanju hrvatske kandidature za ulazak u EU.

"Hrvatska se nedvosmisleno usmjerila prema procesima europskog ujedinjavanja", rekao je predsjednik Mesić, te dodao kako je želja Hrvatske da, uz jačanje dobrosusjedske i regionalne suradnje, naše jadranske luke postanu vrata drugim kontinentima za ulazak na tržište ujedinjene Europe, kaže se u priopćenju.

Veleposlanik Rawlins naglasio je zadovoljstvo Čilea postignutom razinom političkih odnosa dviju zemalja, te podsjetio da je do danas potpisano niz bilateralnih ugovora.

"Ipak, smatramo da se trebaju udvostručiti napori radi povećanja niske trgovinske razmjene", rekao je čileanski veleposlanik.

Predsjednik Mesić istaknuo je kako možemo i moramo bolje iskoristiti naše luke kao mjesta povezivanja ne samo naših država, nego i širih regija, te dodao, da nas, osim luka, kroz stoljeća povezuju i neki drugi mostovi - a to je velik broj čileanskih građana hrvatskog porijekla koji su, ne samo dobro integrirani u društvo, već i priznati i poznati u svim područjima čileanskog društva, dodaje se u priopćenju.

Pročitajte više