Mesić suglasan s pokretanjem postupka za uspostavu diplomatskih odnosa s palestinskom samoupravom

Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je u srijedu ministra vanjskih poslova palestinske samouprave Nabila Shata i tom se prigodom suglasio s pokretanjem postupka za uspostavljanje formalnih diplomatskih odnosa RH i palestinske samouprave, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Naime, tijekom ranijeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom, Nabil Shat je predložio uspostavu diplomatskih odnosa RH i palestinske samouprave, a šef hrvatske diplomacije je odgovorio da će predsjedniku Republike i premijeru predložiti pokretanje postupka za takav čin.

Predsjednik Mesić se na sastanku s palestinskim ministrom složio s otvaranjem procesa za unapređenje i uspostavljanje formalnih diplomatskih odnosa RH i palestinske samouprave, a založio se i za pravedno i izbalansirano rješenje na Bliskom istoku.

Shat je naglasio je da Palestina cijeni principijelnost predsjednika Mesića u vođenju vanjske politike, a pritom mu je, također, i prenio pozdrave palestinskog predsjednika Jasera Arafata, navodi se u priopćenju iz Ureda Predsjednika.

Mesić je rekao da u rješavanju bliskoistočnog problema treba polaziti od dvije realnosti, a to je realnost postojanja Izraela kao države i realnost prava Palestinaca na svoju državu.

Osim stanja na Bliskom istoku i situacije u jugoistočnoj Europi, jedna od tema razgovora Mesića i Shata bila je i mogućnost razvoja odnosa na gospodarskom i kulturnom planu.

(Hina) xpp ydj

Pročitajte više