Mesić: Summit u Mamai jedan od najvažnijih skupova u Europi

DVODNEVNI Srednjoeuropski summit u crnomorskom ljetovalištu Mamaia, koji počinje u četvrtak poslijepodne, jedan je od najvažnijih skupova u Europi jer se održava nakon proširenja EUa, a poruke s ovog skupa bit će važne za Europu, svijet i regiju, ocijenio je u četvrtak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta s rumunjskim kolegom Ionom Iliescuom.

"Smatram da je to jedan od najvažnijih skupova u Europi ne samo u zadnje vrijeme nego i uopće. Značajan je zbog toga što se održava nakon što je Europska unija proširena s novim članovima i što pred EU-om stoje i drugi pretendenti (za članstvo)...u koje spada i Hrvatska", rekao je Mesić u izjavi za novinare. Prvi dio summita bit će posvećen proširenju EU-a nakon 2007. godine.

"Važne su poruke koje će ići s ovoga skupa. Važne su za našu regiju, važne su i za Europu jer razvijeni dio Europe treba shvatiti da je ulaganje u ovaj dio Europe ulaganje i u njihov razvoj", istaknuo je predsjednik.

Inače, tijekom prošlog Srednjoeuropskog summita u Salzburgu prošle godine dogovoreno je da Hrvatska bude domaćinom ovog skupa 2005. koji će se vjerojatno održati u Dubrovniku, dodao je.

Što se tiče drugog dijela summita u Mamai koji je posvećen stabilizaciji Balkana, Mesić je istaknuo da po svojoj sadašnjoj poziciji Hrvatska ima vodeću ulogu u tom dijelu Europe te da ona može ispuniti očekivanja koja stoje pred njom. "Naime, ako otvorimo pregovore o našem uključivanju u EU time će i naša pozicija biti čvršća, a što brže usvajamo europske standarde time ćemo biti primjer i našim susjedima" da se taj trud isplati.

"Zato smatram da mi moramo obaviti sve ono sto stoji danas pred Hrvatskom, učiniti to što prije jer na taj način jačamo i svoju poziciju, ali i ubrzavamo europsko udruživanje", rekao je predsjednik republike.

On je također održao trilateralni susret s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem i predsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem. Sastao se i s bugarskim predsjednikom Georgijem Parvanovim čiji se službeni posjet Hrvatskoj dogovara za listopad ove godine. Mesić i Parvanom zaključili su da u odnosima između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i da treba pojačati gospodarsku suradnju. Dogovoreno je da će se tri države zalagati za jačanje dobrosusjedske i prekogranične suradnje poštivajući temeljno načelo nemijenjanja granica. Hrvatska i Srbija i Crna Gora podržavaju jačanje središnjih državnih institucija Bosne i Hercegovine a sukladno ustavu BiH.

Na sastanku s mađarskim predsjednikom Ferencom Madlom Hrvatska je dobila potporu za približavanje euro-atlantskim integracijama, a razgovaralo se i o odnosima u regiji, a posebice o BiH i Kosovu . Ocekuje se da će Madl doći na ljetne igre u Dubrovnik.

Pročitajte više