Mesić: U Hrvatskoj nije moguće potpuno zabraniti rad nedjeljom

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da u Hrvatskoj nije moguće u potpunosti zabraniti rad nedjeljom, već da ga treba smanjiti na najmanju moguću mjeru.

"Sasvim isključiti rad nedjeljom je nemoguće jer bi onda trebalo zabraniti i prodaju svijeća i drugih materijala u crkvama. Glas koncila prodaje se i nedjeljom", rekao je predsjednik Mesić na druženju s građanima uz kavu u njegovu Uredu na Pantovčaku.

Smatra da ni sama inicijativa Caritasa za zabranu rada nedjeljom nije išla na to da se on sasvim zabrani, već da se odgovarajuće plati i svede na najmanju moguću mjeru.

"Ne treba forsirati rad nedjeljom, već ga isključiti onda kada je to moguće, da ljudi mogu biti sa svojim obiteljima, i to je dobra ideja", rekao je Mesić.

Predsjednik Mesić vjerojatnim drži da će Hrvatska od SAD-a ishoditi produljenje roka za potpisivanje bilateralnog sporazuma o izuzeću američkih državljana od izručenja Međunarodnom kaznenom sudu.

"Mislim da bi bilo najvjerojatnije da dobijemo odgodu odlučivanja i nakon 1. srpnja, a u tom ćemo vremenu razriješiti otvorena pitanja", rekao je, napomenuvši da se obećana američka pomoć Hrvatskoj od 19 milijuna dolara smanjila na šest milijuna.

Novinare je izvijestio kako Hrvatska nije primila službeni zahtjev SAD-a da uputi svoje vojnike u Irak, komentirajući tako medijske napise da je SAD predložio Hrvatskoj da u Irak uputi vojne policajce koji bi sudjelovali u očuvanju sigurnosti.

"Rekli smo da ćemo sudjelovati u obnovi Iraka i ako UN u tome bude sudjelovao, dat ćemo svoj doprinos. UN se sve više uključuje i vidjet ćemo u kojem obimu može biti naša prisutnost u Iraku", kazao je.

Zamoljen za komentar SAD-ove liste "nepoželjnih" osoba koje "predstavljaju prijetnju stabilnosti regije zapadnog Balkana", na kojoj se našao i saborski zastupnik Ljubo Ćesić Rojs, hrvatski predsjednik novinarima je kazao da je pročitao u novinama o tom popisu, ali da službeno ne zna tko se nalazi na tom popisu jer ga nije vidio.

"Ne znam tko se nalazi na tom popisu, ali znam da postoji određena prijetnja kako će biti onemogućeno kretanje ljudima koji pomažu onima koji se ne odazivaju na pozive Haškog tribunala", dodao je Mesić.

Istaknuo je da je Hrvatska pravna država i izrazio uvjerenje da nadležne institucije vode računa o onima koji znaju gdje se nalaze odbjegli haški optuženici. "Ne znam kako ide suradnja s onima koji to znaju, to treba pitati MUP", dodao je.

Pročitajte više