Mesić u intervjuu SCG medijima: Riješiti otvorena pitanja da bi odnosi bili još bolji

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je, u intervjuu za srpsko-crnogorske medije u četvrtak, odnose dviju zemalja vrlo dobrima te naglasio da preostala otvorena pitanja između država treba što prije riješiti kako bi ti odnosi bili još bolji.

"Mislim da ministar Drašković nije trebao izlaziti u javnost sa stavovima koji u Hrvatskoj ne mogu proći i jasno je da je digao tenzije i uzbudio duhove", kazao je predsjednik Mesić u intervjuu što ga je, uoči skorog posjeta predsjednika državne zajednice SCG Svetozara Marovića Hrvatskoj, u Zagrebu dao dopisnicima medija iz Srbije i Crne Gore. Mesić je dodao kako se "ništa se neće riješiti međusobnim isprikama svih sukobljenih strana, nakon čega bi, kako sugerira Drašković, sve trebalo biti zaboravljeno".

Problem sukoba na ovim prostorima bit će riješen tek kada se krivica individualizira i kad krivci budu osuđeni za zločine koje su počinili, nakon čega će prestati kolektivno okrivljavanje naroda, kazao je predsjednik Mesić, dodajući da je sam još 1992. godine ukazivao na potrebu suđenja počiniteljima ratnih zločina. "Da su to uradile sve zaraćene strane, Haaški sud ne bi imao posla i ne bi bilo kolektivne krivice za individualne zločine", kazao je.

Za ubojstvo obitelji Zec i isplatu pomoći hrvatske Vlade preživjelim članovima obitelji Mesić je kazao da, u slučaju da su ubojice odmah bile osuđene, ne bi bilo mnogo kasnijih zločina. "Njihovim oslobađanjem i odlikovanjem hrvatsko sudstvo se teško blamiralo", kazao je Mesić ocjenjujući da su u sudstvu ipak postignuti određeni pomaci, jer se, kako je rekao, "više ne sudi selektivno i po drugačijim kriterijima za Srbe i Hrvate". Kao primjer naveo je ukidanje oslobađajućih presuda za zločine u splitskoj luci Lora, u Karlovcu, Bjelovaru i ponavljanje suđenja Srbima u Gospiću i Zadru zbog nepravilnosti dosadašnjeg sudskog postupka.

Na pitanje hoće li s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem, koji 24. svibnja stiže u posjet Zagrebu, razgovarati o rješavanju preostalih graničnih sporova, Mesić je odgovorio da se to pitanje mora što prije riješiti, te da se vojska SCG mora povući s granice kako bi njenu kontrolu preuzela policija.

"A graničnu crtu ćemo utvrditi zajednički, dogovorom. Načelo - nalaz Badinterove komisije, prema kojem su granice prijašnjih republika bivše SFRJ preuzete kao granice država - već imamo, sada jedino treba utvrditi stvarno stanje, a to ćemo učiniti kroz pregovore", precizirao je predsjednik Mesić u zajedničkom intervjuu dopisnicima medija iz SCG.

Pročitajte više