Milan Bandić kao Franjo Tuđman: Nakon Nenada Ivankovića, glasnogovornik Holdinga postao Dušan Viro

NENAD IVANKOVIĆ u Holdingu očito nije bio iznimka, nego pravilo. Bivši urednik Vjesnika, biograf Ante Gotovine i rigidni desničar nije bio slučajno instaliran na mjesto glasnogovornika najvećeg zagrebačkog poduzeća. Nakon što je za njegova nasljednika određen Dušan Viro, postala je jasna kadrovska politika zagrebačkog SDP-a. Ionako krcat ražalovanim obavještajcima i ostacima Tuđmanova režima, Holding će sada u javnosti predstavljati brigadir koji je mračne devedesete godine proveo u najmračnijem leglu kriminala, korupcije i malverzacija, Ministarstvu obrane.

Viro je ratnih godina bio zamjenik načelnika Političke uprave MORH-a, krajem devedesetih postao je njegov glasnogovornik, a na toj funkciji izdržao je sve dok u zgradu na Krešimirovu trgu nije stupila ministrica obrane Željka Antunović.

Tada je Viro bio prisiljen napustiti instituciju u kojoj je surađivao za vrijeme ministara obrane Gojka Šuška, Andrije Hebranga, Pavla Miljavca, Joze Radoša, ali još važnije, dok su MORH-om drmali Ljubo Ćesić Rojs, Vladimir Zagorec i svi oni koji su koristili to ministarstvo za privatno bogaćenje, pranje novca, poslovanje bez natječaja, dokumentacije i zakonskih okvira.

Viro je iz MORH-a otišao ispraćen skandalima. Bio je upoznat s izlaženjem Miloševićevih strogo čuvanih tajnih transkripata u javnost i prije nego što su se pojavili, ali nije obavijestio javnost da je ministar Radoš s njih skinuo oznaku tajnosti. A njih kasnije iskoristio u knjizi "Slobodan Milošević - Anatomija zločina". Kao čelni čovjek glasila Vojni vjesnik dopustio je i objavu popisa svih obavještajaca i agenata tajnih službi MORH-a, čiji rad je time bio kompromitiran.

Najvažnije je, međutim, imati na umu da je Viro čovjek koji je bio pogodan i podoban da devedesete godine provede u Šuškovu ministarstvu, pa je samim time više nego znakovita alternacija Nenadu Ivankoviću, kao jednom od medijskih apologeta Tuđmanova režima. I sve to u Holdingu kojeg formalno vodi zagrebački SDP, a zapravo Milan Bandić. Viro je na mjesto glasnogovornika Holdinga prebačen s funkcije pomoćnika direktora na Autobusnom kolodvoru, omiljenom Bandićevu mjestu za zbrinjavanje kadrova.

Ljudi iz Tuđmanove vlasti teško mogu dobiti funkciju u današnjem HDZ-u, ali sasvim dobro se snalaze u SDP-u. Pritom središnjica na Iblerovu trgu ne bi smjela puno prigovarati Bandićevu odabiru ljudi. Ako je Ante Kotromanović mogao postati SDP-ova uzdanica pa što ne bi Nenad Ivanković i Dušan Viro?

T.K.

Pročitajte više