Milanović i Plenković prvi put zajedno nakon dugo vremena, pogledajte slike

Foto: N1

PLENKOVIĆ i Milanović našli su se na jednom mjestu prvi put nakon dugo vremena.

Predsjednik vlade i predsjednik države sudjeluju na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Spomen-parku Brezovica.

N1 javlja da su samo prošli jedan pokraj drugoga, nisu razgovarali. Tek kad su sjeli jedan pored drugoga, rukovali su se i to je bilo sve, nije bilo nikakvoga razgovora između njih.

Uz njih u Brezovici su i bivši predsjednici Ivo Josipović i Stipe Mesić.

Plenković prvi put kao premijer u Brezovici

Andrej Plenković prvi put kao premijer sudjeluje na obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kraj Siska. I prvi put vlada je organizator događaja. Pitanje je - zašto tek sad?

Odgovor premijera očekuje se i na prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojima bi se kažnjavala upotreba ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Za najkasnije tri tjedna prijedlog stiže u sabor.

Dolazak pozdravljaju i u Savezu antifašističkih boraca. Nagomilalo se problema vezanih uz odnos prema antifašizmu.

"G. Plenković očito smatra da je potrebno te neke procese zaustaviti i krenuti rješavati problematiku koja se gomilala 30 godina. Mislim da je njegov dolazak u Brezovicu samo jedan korak u tom pravcu", kaže predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Milanović jučer bio i u Splitu

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Splitu je sudjelovao na svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe uz koncert Hrvatske ratne mornarice u Hrvatskom narodnom kazalištu.

 

Predsjednik se nakon svečanosti obratio javnosti. "Došao sam ovdje radi svog dida, njegovog brata, svoje babe i njezine braće koji u rat nisu otišli kao antifašisti, nisu ni znali što to znači. Moja baba je govorila: ‘Čovjek nije mogao durat.’ To je moralo biti grozno jer običnog čovjeka, dalmatinskog težaka, nakon svega što je prolazio kroz ratove, da ponovno ide u rat, a da ustvari ne mora, to mora biti duboki ljudski potres", rekao je.

Pročitajte više