Ministar Flego o aktualnim pitanjima znanosti u Hrvatskoj

PRORAČUNSKIM sredstvima u iznosu od 280 milijuna kuna koje će Hrvatska izdvojiti za reformske svrhe u sustavu znanosti, iduće bi se godine trebalo otvoriti i 300njak novih radnih mjesta za znanstvenike, rekao je ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego na večerašnjoj tribini Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i Hrvatskoga liječničkog zbora u Zagrebu.

Govoreći o aktualnim pitanjima znanosti u Hrvatskoj ministar Flego istaknuo je da će, uz spomenuta proračunska sredstva za reformske svrhe, konkretna stimulativna mjera biti i izdvajanje 210 milijuna kuna proračunskih sredstava za poticanje privatnih ulaganja u znanost.

Ministar Flego izrazio je zadovoljstvo, ali i, kako je rekao, ´samozadovoljstvo što je Vlada konačno prepoznala značaj znanosti i visokoga obrazovanja za boljitak Hrvatske´.

Izrazio je i nadu da će Vlada nastaviti i sljedećih godina izdvajati sredstva za nova radna mjesta u sustavu znanosti, ali i sredstva za barem 300-ak jednosemestralnih stipendija godišnje za mlade znanstvenike na vrhunskim svjetskim znanstvenim ustanovama.

Tako bismo u sljedećih osam godina mogli imati 2000 do 2500 vrhunski obrazovanih mladih ljudi koji bi, osim vrhunskoga obrazovanja, stekli i kulturu kvalitete i odgovornosti koje nam, istaknuo je Flego, doista nedostaju.

Resorni ministar osvrnuo se i na nezaobilaznu temu financiranja sustava znanosti rekavši da bismo se, ako se nastavi trend deset postotnoga povećanja izdvajanja za znanost godišnje, do 2010. mogli približiti aktualnim europskim standardima.

No, dodao je, do tada će se europski standardi bitno promijeniti jer je preporuka Europske unije da se od 2010. za znanost izdvaja tri posto BDP-a, dok je sadašnji prosjek EU-a 1,8 posto BDP-a.

I dok ministar Flego smatra da je promjena društvene percepcije znanosti bitna za taj sustav, profesor zagrebačkoga Medicinskog fakulteta Matka Marušića smatra da je ključni problem znanosti u Hrvatskoj taj što znanstvenici zapravo ne dolaze na posao.

A to se, dodao je prof. Marušić, odnosi i na znanstvenike uglednoga Instituta ´Ruđer Bošković´, ali i na Filozofski fakultet s kojega dolazi i ministar Flego. Zato smatra da bi se u novome zakonu trebala utvrdi obveza o dolasku znanstvenika na posao te o boravku na njihovome radnom mjestu.

S tim u vezi ministar Flego odgovorio je da se zakonom treba propisati minimum obveza dok je na svakoj znanstvenoj ustanovi da ako to želi, postavi dodatne obveze. Pa tako, rekao je, Medicinski fakultet primjerice može postaviti i kriterije poput onih na harvardskome Sveučilištu.

Pročitajte više