Ministar: Od ponedjeljka građani mogu upisivati nove trezorce

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Novi krug upisa trezorskih zapisa za građane započinje od ponedjeljka, 27. svibnja, a omogućeno je ulaganje u trezorce ročnosti od 91 dana, pri čemu se planira prikupiti 250 milijuna eura, te od 364 dana, uz ciljani nominalni iznos od 650 milijuna eura.

I ovaj put će postojati dva kanala upisa - putem 170 poslovnica Fine te digitalne platforme e-riznica. Datum izdanja trezorskih zapisa je 6. lipnja, minimalni iznos upisa po ulagatelju iznosi 1000 eura, godišnji prinos za trezorce ročnosti od tri mjeseca iznosi 3.75 posto, a one od godinu dana 3.65 posto, izvijestio je potpredsjednik vlade i ministar financija Marko Primorac na konferenciji za medije.

Građani će dobiti 1000 eura za jedan zapis

Trezorci se kupuju uz popust, pa minimalni iznos ulaganja za jedan tromjesečni trezorski zapis iznosi 990.74 eura, odnosno 964.88 eura za onaj s dospijećem od godinu dana. 

Građani će po dospijeću dobiti tisuću eura za jedan zapis, što znači da će na jednom trezorskom zapisu ročnosti tri mjeseca moći zaraditi 9.26 eura, a na onom kojem je dospijeće za godinu dana 35.12 eura. 

Prinosi na dvije ročnosti su tako identični kao i u izdanju trezoraca u veljači ove godine. Rok upisa trezorskih zapisa u prvom krugu je 3. lipnja do 11 sati, dok će idućeg dana od 9 do 11 sati trezorce u drugom krugu moći upisati i institucionalni ulagači.  

U nešto više od godinu dana ovo će biti već četvrto izdanje vrijednosnih papira države koje će moći kupiti građani, od toga treće trezorskih zapisa, koje su građani mogli upisati i lanjskog studenog i u veljači ove godine, pri čemu je samo u tom najrecentnijem izdanju više od 37 tisuća građana za trezorce uplatilo 957 milijuna eura.

Pročitajte više