Ministar Šuker zbunjen gospodarskom slikom: Što to znači najlošiji?

MINISTAR financija Ivan Šuker danas se osvrnuo na katastrofalne podatke MMF-a koji kažu kako će Hrvatska ove godine imati gospodarski pad od 1,5 posto, dok će druge zemlje istočne Europe imati rast od 3,9 posto.

> MMF: Europa se oporavlja, a Hrvatska tone. Moglo bi vam se dogoditi što i Grčkoj!

Ti podaci pokazuju da smo među najgorima u regiji, no ministar ne zna što znači najlošiji. "Što to znači najlošiji", upitao se Šuker na novinarsko pitanje o ovim podacima te dodao kako su te projekcije MMF-a na tragu onoga što je rekla i Vlada.

"Rekli smo da će gospodarski rast biti 1,5 ili 1,6 posto, s tim da je njihova ocjena ista kao i naša, a gospodarski bi rast mogao biti i veći. Priča oko Kirgistana izvučena je iz konteksta, a to je demantirao i Peter Harrold, šef Svjetske banke u Hrvatskoj", kazao je Šuker. Da pokaže da nismo najlošiji po gospodarskom rastu u regiji, ministar se pokušao izvući tezom da se pogledaju prosječne plaće u drugim zemljama.

"A, Bože moj"

"Pogledajte kolike su prosječne plaće drugih zemalja i komparirajte to", kazao je novinarima Šuker te istresao podatak da neke zemlje imaju prosječne plaće od 150 ili 200 eura, dok su one u Hrvatskoj 700 eura. Najavio je kako 170 milijuna kuna za referendum o Zakonu o radu, kojega neće biti, neće biti trošeno do eventualne preraspodjele. Za njega je upitno hoće li se do kraja godine preraspodijeliti taj novac.

Šuker je pozvao nebeskog Oca u pomoć kada su ga pitali bismo li time napokon uštedjeli. "A, Bože moj!", bio je kratak odgovor ministra financija Šukera.

Pročitajte više